Започва основно прекрояване на проектозакона за етажната собственост

Започва основно прекрояване на проектозакона за етажната собственост

Народните представители от комисията по местно самоуправление, регионална политика и благоустройство ще променят сериозно внесения от правителството законопроект за управление на етажната собственост. Около това решение се обединиха депутатите на редовното заседание на комисията в сряда. Управляващи и опозиция се обединиха около становището, че спешно е необходима законова база, която да регламентира отношенията на различните видове съсобственост. Според Силвия Алексиева (КБ) и Стефан Софиянски (БНС), такава нормативна уредба липсва ежедневно в работата на общинската администрация. Близо 70 на сто от въпросите, с които се занимава един кмет или депутат в приемните си часове, са проблеми на съсобствеността. 

Законопроектът, който внасяме в парламента, е компромис между вижданията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за уреждане на тази материя и разбирането на обществените неправителствени организации, както и на местните власти за начина, по който трябва да се уреди тази материя, поясни заместник-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев. По този начин той отговори на критиките,че под формата на нов закон се предлагат промени в Закона за собствеността и практически предложената нормативна уредба не решава нито един от съществуващите в момента проблеми, а може да ги задълбочи допълнително.

В бъдещия закон за етажната собственост трябва да заложим “сиренцето”, което да накара живеещите в жилищните кооперации да регистрират сдружения на собствениците, а не да са разписани само глоби, каза Стефан Софиянски. Според Христо Кирчев (ОДС) към закона трябва да има и правилник, защото ще се прилага от граждани, които в по-голямата си част нямат правна култура.

Голяма част от проблемите, изказани от народните представители на заседанието на комисията, бяха регламентирани в първия вариант на законопроекта, поясни Калин Рогачев. Той каза още, че законът основно урежда начините, по които ще се учредяват дружествата на собствениците. Ако искаме да усвоим средствата за обновяване на жилищния фонд, предвидени по ОП “Регионално развитие”, е необходимо да се регистрират такива дружества, защото Брюксел ги поставя като необходимо условие за отпускане на средствата, поясни Рогачев.

Депутатите решиха да прекроят основно законопроекта чрез създаване на работни групи между специалисти от МРРБ и народни представители. Според начертаните планове до края на януари 2008 година ще се приеме на първо четене общата философия и рамката на бъдещия закон, а между първо и второ четене до февруари-март да се одобри окончателно новият закон.

Споделяне

Още от България