Започва пълна промяна на Западния парк в София

"Галчев Инженеринг" ще извърши ремонта за 8.5 млн. лв.

Западния парк в София

След като обнови НДК за европредседателството срещу 17 млн. лв., сега компанията "Галчев инженеринг" се заема и със Западния парк в София, за което ще получи близо 8.5 млн. лв. с ДДС. Ремонтът трябва да почне до седмици и ще продължи 10 месеца

Проектът за реконструкция на Западния парк е за близо 11 млн. лв., от които 8.5 млн. лв. са безвъзмездното финансиране от еврофондовете.

Това е третият договор от инвестиционната програма на София, която се финансира в рамките на оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) с бюджет от 230 млн. лв. Предишните два, подписани между Столична община и управляващия орган на ОПРР, бяха за интегрирания градски транспорт и за обновяване на градската среда в центъра на София – ремонтите на улица "Граф Игнатиев" и района около Народното събрание.

"Днешният ден е ключов за оперативната програма и за Столична община с подписването на договора за реконструкция на Западния парк. Това е поредният важен "зелен" проект на общината, с изключително добре подбрани и належащи мерки за подобряване на достъпността и сигурността чрез изграждане на ново осветление и система за видеонаблюдение, както и на всички архитектурни елементи на парковата среда." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при подписването на договора.

Модернизацията и развитието на зелените системи е една от основните мерки за подобряване на чистотата на атмосферния въздух в София, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че Западният парк е последният от старите софийски паркове, чието обновяване предстои.

Ремонтът ще продължи 10 месеца

Очакваме реалните строителни дейности да започнат през следващите седмици, каза Фандъкова. Тя уточни, че срокът за изпълнението на обекта е 10 месеца.

Столична община реши да обнови Западния парк с европари, след като процедурата за отдаване на концесия се провали. Сумата, която ще бъде вложена, е четворно по-голяма от исканата от инвеститора 2.7 млн. лв. при неуспешната процедура за търсене на концесионер за срок от 25 години.

Проектът предвижда цялостна реконструкция на така наречената представителна част на парка с площ от около 530 дка разположени между бул. "Сливница“, ж.п. линията София-Перник, бул. "Царица Йоанна“ и река Суходолска.

Заложено е обновяване на настилките с нови гранитни плочи и павета, бетонова и опесъчена настилка. Парковото обзавеждане – пейки, кошчета за отпадъци,информационни стълбове, стоянки за велосипеди, също ще бъде подменено. Ще бъде поставено и ново енергоспестяващо осветление, както и видеонаблюдение.

Предвиден е и ремонт на техническата ВиК инфраструктура, изграждане на нова поливна система, и ново озеленяване. Заложено е възстановяване на съществуващи цветни площи и изграждане на нови.

Знаковите места в парка са разработени като отделни подобекти.

Изпълнителят

За изпълнител на ремонтните дейности беше избрана компанията "Галчев инженеринг". Тя спечели обществената поръчка в конкуренцията на още три фирми. - ДЗЗД "Западен парк 2017", "Престиж бизнес 93" ООД и ДЗЗД "Грийн София Запад"

До отварянето на ценовите оферти бяха допуснати само двама кандидати, които получиха еднакъв брой точки за техническото си предложение - 35.

"Галчев инженеринг" спечели надпреварата, след като тяхната цена се оказа с близо 24 хиляди лева по-ниска от тази на конкурентите им. Предложението на "Галчев" беше - 8 481 841.15 лв. с ДДС, докато на "Западен парк 2017" -  8 505 588.96 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?