Започва плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Започва плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

От 10 април започва плановият годишен ремонт на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" по време, на който ще бъдат извършени част от дейностите за удължаване на живота му. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов.

Лицензията на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" изтича през 2017 г., както и проектният срок на експлоатация. През октомври следващата година АЕЦ "Козлодуй" трябва да представи на агенцията всички необходими документи за подновяване на лицензията.

Предварителните резултати на комплексното обследване на оборудването показват, че срокът на експлоатация на незаменяемото оборудване е доста над 10-те години, за които ще се издаде лицензията, посочи Костов.

За да бъдат подновени лицензиите, АЕЦ "Козлодуй" е разработила стратегия за продължаване на живота на реактора в два етапа. Първият етап е комплексно обследване и оценка на оборудването. "Предварителните резултати от комплексното обследване на оборудването показват, че така нареченото критично оборудване, което включва незаменяемо или трудно заменяемо оборудване като да кажем реактора, парогенератора, компенсатора на обема, техният срок на експлоатация със сигурност е доста над десет години, за които ще се издаде лицензията", каза той.

Резултатът от комплексната оценка на оборудването е вторият етап. Той включва програма от мерки и дейности за продължаване срока на експлоатация, като в момента тече нейната реализация, обясни Костов.

"На 10 април пети блок се спира от експлоатация, извежда се от енергийната система на страната и започва планов годишен ремонт. Немалка част от мерките и дейностите, предвидени за реализация на програмата за продължаване срока на експлоатация на пети блок, ще бъдат започнати, а една немалка част от тях извършени именно през този планов годишен ремонт", каза Лъчезар Костов.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?