Започва подготовката за създаване на Национален парк "Българско Черноморие"

Парламентът прие мораториум върху сделки и строежи в десет плажни ивици и зони А и Б

Плажът "Корал"

Министерството на околната среда и водите ще трябва в срок от 12 месеца да извърши проучване и да подготви предложение за създаване на Национален парк "Българско Черноморие". Това предвижда проект за решение на парламента, одобрено в четвъртък на заседание на парламентарната комисия по околната среда и водите. С него също така се въвежда мораториум върху всички строежи и сделки в десет девствени плажа и в регламентираните в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие урбанизирани зона А, която обхваща 100 метра от плажа, и зона Б. Изключение от забраната ще се допуска само за изграждане на инфраструктурни обекти с местно и национално значение.

 

Вносители на предложенията са лидерът на БСП Сергей Станишев и група депутати от левицата. Идеята бе лансирана и в предишния кабинет, но дори не стигна до обсъждане.

 

В последните месеци ставаме свидетели на отказ от страна на изпълнителната власт да изпълнява задълженията си за опазване на околната среда и на незаконно строителство в крайбрежни плажни ивици, посочват в мотивите си вносителите. Затова те предлагат налагане на мораториум от Народното събрание върху всички сделки на разпореждане, промяна на предназначението и строителни дейности в имоти на територията на крайбрежни плажни ивици Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-"Света Ана", Крапец, Шабленски езера, "Корал" Аркутино, "Дюни" и Маслено нос /брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо"/.

 

Предвижда се мораториумът да бъде наложен до приключване на процедурата за обявяване на територията за защитена.

 

Председателят на парламентарната комисия по околната среда Петър Курумбашев (БСП) коментира пред журналисти, че това ще бъде една стъпка на парламента, която засяга поколения след нас. Защитените територии ще бъдат обособени след широкообхватен дебат.

 

"Когато направиш национален парк, този въпрос се решава еднозначно. Така са го решавали преди нас десетилетия хора, които са мислели за българската природа, например обявявайки природни паркове като "Пирин” и "Витоша”, коментира Курумбашев. Той изрази надежда, че след един много широко обхватен дебат ще бъдат обособени и доста територии, т"ака че като почнем да мислим за плаж като Силистар от Резово и стигнем до Шабла и Дуранкулак, тези територии да бъдат обявени един път ясно и еднозначно за национален парк и да се знае, че на тях не може да се посяга".

 

Степента на защита на национален парк е значително по-висока отколкото, когато зоната се включва в екомрежата НАТУРА-2000, допълни депутатът.

 

Също в срок от 12 месеца трябва да се въведе задължение да бъдат очертани най-после зона А и зона Б, които още от 2008 г. са приети в Закона за Черноморското крайбрежие и нито това се случи в периода 2008-2009, нито през 2009-2013 г. Тези зони най-после трябва да бъдат очертани, за да може да се прилага ясно законът, който казва какво може да се прави в зона А и зона Б, заяви още Курумбашев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?