Започва показното писане на изборен закон общо от депутати и граждани

Същинският дебат се затваря в работна група

Депутатът от БСП Мая Манолова, председател на временната комисия за изработване на Иборен кодекс, води първото съвместно заседание с Обществения съвет към комисията . Сн. БГНЕС

Временната парламентарна комисия, която трябва да изготви изцяло нов Изборен кодекс, какъвто ангажимент поеха управляващите, от четвъртък се сдоби с "помощен орган" – Обществен съвет, който ще подпомага дейността ѝ. Първото им съвместно заседание се проведе в четвъртък. В съвета ще влязат над 20 души, сред които представители на академичната общност, ГРАО, СЕМ и извънпарламентарни партии. Списъкът с участниците не е окончателен. Към предварително селектираните по биография, мотивация, опит, са се присъединили и други, които са дошли на заседанието и поискали да бъдат включени.

Авторитетни неправителствени организации, някои от които имат сериозен опит и експертиза в изборната тематика, още от самото начало отказаха да участват в този и всякакви други обществени съвети и срещи с управляващите, тъй като не приемат задкулисния модел на управление и мимкрията на прозрачност, демонстрирани още с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Засега няма регламент и правила за съвместната работа на комисията и обществения ѝ съвет.

Още на първото заседание се появиха индикации, че гражданското участие може да бъде използвано като параван за прокарване на тяснопартийни интереси или пък да послужи като алиби за различни лобистки договорки или негласни съглашения между политическите сили.

Сред депутатите засега няма единомислие за начина на работа по изборния закон. Председателят на временната комисия и зам.-председател на НС Мая Манолова (БСП) е на мнение, че заседанията по "изготвянето на конкретни текстове" ще са съвместни между депутатите и членовете на Обществения съвет, селектирани от сътрудниците на Манолова. Колегата ѝ от ДПС Четин Казак обаче възрази, че по този начин няма как парламентаристите да изготвят Изборния кодекс.

"Трябва да се разберем как ще продължи нашата работа – предлагам заседанията да се разделят на две – такива на комисията и такива на Обществения съвет, в противен случай не виждам как ще изработваме текст по текст при толкова много предложения и реплики", заяви позицията си народният представител от ДПС. Той бе репликиран от съпартиеца си Христо Бисеров, зам.-председател на ДПС и на НС, който даде рецепта. "Е, как – в работната група ще се работят текстовете, няма проблем".

Това означава, че същинският междупартиен дебат за изборните правила ще се случва на заседания на "работна група", а не в парламентарната комисия, където му е мястото. За разлика от комисиите работните групи не са публични, а достъпът на медиите до тях е забранен, освен ако тази практика не отпадане специално за дебата по кодекса.

"Изцяло променяме регламента на писане на закон. Не може да се пише в работна група и там да се пренесе работата на комисията, а пък в комисията да се виждаме с Обществения съвет, за да си говорим сладки приказки", коментираха след заседанието депутати. "Да не би Общественият съвет към министър-председателя да присъства на заседанията на кабинета? Не, разбира се. Има отделна среща с тях", припомниха те.

На сбирката в четвъртък разговор по същество за Изборния кодекс не се състоя. Той бе отложен за следващия път.

Кои са авторите?

Цецка Цачева (ГЕРБ), която преди ден бе одобрена за член на временната комисия, запита колегите си кои са авторите на проекта, с който тепърва трябва да се запознават и дали депутатите няма да се окажат "само редактори и коректори" на закон, писан в партийни централи.

"Докато вие бяхте във ваканция, ние работихме. Това е продукт на работата на комисията и нейните експерти", контрира я Христо Бисеров, а Мая Манолова допълни, че Цачева е част от комисията едва от сряда, а органът вече е провел осем публични обсъждания и е обработил десетки предложения. Народните представители от ГЕРБ, които бойкотираха работата на парламента, в края на юли решиха да се завърнат, а от началото на новата сесия вече влазоха и в комисиите.

"Текстовете писахме аз, Христо Бисеров (ДПС), Четин Казак (ДПС), Явор Нотев ("Атака") и експерти – ето това сме авторите на конкретните текстове в грубия доклад", информира още Манолова, която уточни, че същинската работа по писането на текстове от кодекса предстои да започне.

От казаното следва, че или оттук нататък ще върви много бързо изготвяне и съгласуване на текстове, или проектът ще се забави. Според графика, поставен при сформирането на временната комисия, законът трябва да влезе за гласуване на първо четене в пленарна зала в средата на октомври.

Манолова за пореден път намекна, че партиите все още нямат политически решения за доста от законовите положения, затова призова колегите си да получат от ръководствата на формациите, които представляват, санкция какви тези да застъпват.

Междувременно гражданин, представил се като Атанасов, поиска да знае дали в "грубия проект" на Изборен кодекс, в който са включени всички предложения от организации, отделни личности и политици, е заложена идеята изборите да бъдат изцяло мажоритарни.

"Не, подобно нещо дори и в грубият вариант го няма, тъй като и в БСП, и в ДПС и в ГЕРБ подобна нагласа няма", коментира Манолова.

Според черновата, представена на заседанието, наред с гласуването с хартиени бюлетини, за първи път за следващите избори се предвижда и въвеждането на машинно гласуване, обяви Манолова.

"Това, което ние сме разписали подробно в проекта, е пропорционална система с преференции, като сме раздали и вариант на смесена система така, както е предложена от изборния експерт проф. Михаил Константинов, като, ако бъде решено въвеждането на смесена система, имаме готовност да преработим всички текстове, така че да отговарят на това решение на политическите сили", обясни Мая Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?