Започва предизборната кампания

Започва предизборната кампания

Започва предизборната кампания за местния вот на 27 октомври. Над 36 хиляди са кандидатите за кметове и общински съветници. Най-много са за кмет на София - 19, а за Пловдив са 14. В 397 кметства има само по един кандидат, съобщи пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Общо 66 партии и коалиции са се регистрирали.

За организацията на изборите отговаря вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че много често кампанията се превръща в "състезание по пръскане с кал".

"Последните 10 години нормална, европейска, цивилизована кампания като политически аргументи не съм видял, което е лошо, от това страда демокрацията. Имам предвид, че е нормално всеки кандидат да представи себе си - идеи, програма, платформа, това, което иска, това, което може, и да се състезава с други, само че не забравяй, че това са най-сложните избори. Особено в София обемът числа, които трябва да се обработят е пъти по-голям, дори от едни президентски, дори от едни парламентарни избори".

При отразяването на кампанията задължително трябва да се посочва платеното съдържание, уточни пък Андреев. Друго изискване е винаги да се напомня, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

"Агитационните материали не могат да съдържат, включително и клиповете, и другите форми на предизборна кампания, използването на националния флаг, герба на Република България и на други държави, както и не може да бъде извършена предизборна агитация от духовни лица и в рамките на религиозни обреди. Кампанията следва да бъде водена на български и трябва да бъде толерантна", добави Андреев

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?