Започва прием на проекти по три мерки на САПАРД

Държавен фонд “Земеделие” открива приемът на проекти по три мерки на Програма САПАРД, съгласно ратификацията на последното годишно  споразумение за предприсъединителната програма от 2006 г., съобщиха от Министерството на земеделието и горите в петък.

Документите ще се подават от 26 февруари до 9 март, включително във фонда.

Възобновен е приемът на проекти по мярка 1.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”. Планираните инвестиции трябва да са за секторите „Мляко и млекопроизводство”, „Месо и месопроизводство”, „Трайни насаждения”, „Яйца и яйчни продукти” и „Зеленчуци, цветя, многогодишни етерично-маслени, зърнени, маслодайни култури, многогодишни лечебни растения, тютюн – висококачествени сортове памук”. Няма да се финансира закупуването на земеделска техника за зърнопроизводство, уточниха от МЗГ.

Другите мерки, по които ще се финансират проекти, са 1.3  „Развитие на селскостопански дейности, целящи опазване на околната среда” и 2.1 „Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи” в сектори като бубарство, пчеларство, коневъдство, гъбопроизводство и преработка на етеричномаслени култури, лечебни растения и гъби”.

От стартирането на програма САПАРД през 2000 г. са одобрени 2833 проекта на обща инвестиционна стойност 2 547 666 486 лв. и безвъзмездна помощ 1 265 939 230 лв. От тях са платени 1 603 проекта, със субсидия от 530 176 674 лв.

Споделяне

Още от Бизнес