Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Започва продажбата на четирите най-добри цигарени фабрики

0 коментара

Правителството стартира процедурата за продажба на цигарените фабрики-дъщерни дружества на "Булгартабак холдинг". Паралелно Управителният и Надзорният съвет на компанията одобриха на заседанието си в четвъртък доклада на консултанта по сделката Morgan Stanley & Co.Limited за начина на приватизация на дружествата от системата на холдинга.

За стартирането на процедурата е избран пакетният подход, обяви вицепремиерът и министърът на икономиката Лидия Шулева след заседанието на Министерски съвет.

Приватизацията ще започне с продажба на четирите най-добри предприятия за производство на цигари и произвежданите от тях марки, групирани в два пакета. В пакета Благоевград БТ - Слънце Стара Загора БТ са включени търговските марки Виктори, Престиж, Мелник, Невада, Кънтри, Верея и Шипка.

Открива се процедура за продажба на дела на холдинга от акционерния капитал на София БТ АД и от акционерния капитал на Пловдив БТ АД заедно в пакет. В пакета са включени търговските марки Средец, Трезор, Ню Лайн, ММ, Фемина и Арда.

Продажбата на Пловдив Ю. Гагарин - БТ АД ще се извърши чрез конкурс, в който ще могат да участват стратегически местни и чуждестранни инвеститори.

Финансови институции не се допускат в приватизацията

Критериите на избор за участниците в приватизацията са над пет години опит в производството на цигари и тютюневи изделия и над 500 млн. нетни приходи от продажбата на цигари за последната финансова година. Правителството очаква да се включат в процедурата най-големите компании в бранша от световен мащаб.

Критериите са такива, че гарантират допускане до конкурса за приватизация само на най-големите компании в бранша в световен мащаб, финансови инвеститори няма да бъдат допуснати, каза министърът на земеделието Мехмед Дикме.

"Благоевград БТ" е най-модерни мощности

"Благоевград БТ" е най-големият производител на цигари в България и разполага с най-модерните производствени мощности. В дружеството работят 1420 работници и служители. Към 31 декември 2003 година активите на дружеството са на стойност 244 756 000 лева. Пазарният дял на дружеството е 39 на сто по данни за продажбите през миналата година. Приходите от продажби през миналата година са били в размер на 189 млн. лева, от които 167 млн. лева - от продажби на вътрешния пазар, останалите - от износ. Чистата печалба за 2003 година е била 21,1 млн. лева.
още

Приватизацията на холдинга се провали след поредица скандали миналата година, когато управляващите прибегнаха и до промени в закона, за да избегнат съдебна намеса в сделката, за която бе определено дружеството на Дойче банк Тобако Кепитъл Партнърс, които обаче в крайна сметка бяха отхвърлени под натиска на ДПС - коалиционния партньор в кабинета. Така се стигна до промяна в стратегията за приватизация на Булгартабак, която позволи продажбата му на части, а не като холдинг.

До 30 ноември тази година трябва да бъдат избрани купувачите на двата пакета, а до края на годината - да бъдат финализирани сделките и средствата по тях да постъпят в рамките на фискалната 2004-та година.

През този месец правителството трябва да приеме подзаконови документи, които да регулират процеса на приватизация. След това консултантът по сделката ще направи официално обявяване на конкурсната процедура чрез публикации в международни и български финансови ежедневници. Очакванията са до края на септември да има обвързващи оферти.

Няма възможност един инвеститор да купи и двата пакета.

Цените на българските цигари ще скочат

На въпрос как ще бъде уреден въпросът с ценообразуването на цигарите след приватизацията министърът на финансите Милен Велчев каза, че инвеститорите предлагат, по аналогия с политиката в другите европейски страни, "ценообразуването на българския пазар да бъде либерализирано, като се даде някакъв разумен срок, в който Министерството на финансите ще може да отпечата съответните бандероли и веднъж месечно или веднъж на два месеца всеки производител да има възможност да промени цените на своите изделия".

Правителството обмисля да спре ли издаването на нови лицензи

В момента се проучва въпроса до колко българското законодателство позволява да се дадат гаранции на купувачите, че няма да бъдат издавани нови лицензи за производство на цигари, посочи Велчев. Той даде за пример Сърбия, където гаранциите за неиздаване на нови лицензи са били, по думите му, основната причина за постигане на високи цени за цигарените фабрики.

Ако българското законодателство не позволява даването на такива гаранции има две възможности - или да не се дадат такива гаранции и рискът от по-голяма конкуренция на пазара да се калкулира в цената на фабриките и тя да спадне чувствително, или да предложим бъдещо обезщетение на инвеститорите в определени размери, в случай, че такива лицензи бъдат издадени и в такъв случай правителството ще поеме риска от необходимостта да обезщети инвеститорите, обясни Велчев.

Ликвидация на дружествата в тежко финансово състояние

Продажбата на тютюнопреработвателните дружества Пазарджик БТ, Дулово БТ, Сандански БТ, Смолян БТ, Тополовград БТ, Харманли БТ, Ямбол БТ, Дупница БТ, Исперих БТ и Първомай БТ, Гоце Делчев БТ и Кърджали БТ ще бъде чрез конкурси и търгове, казаха от Булгартабак.

Ръководството на холдинга ще започне процедура по преструктуриране на дъщерните дружества, които не предстои да бъдат продадени на този етап или към които не бъде проявен инвеститорски интерес. Плевен БТ, Хасково БТ, Асеновград БТ, Шумен БТ и Видин БТ ще бъдат преструктурирани и преобразувани в дружества, преработващи тютюни, като ще прекратят производството на цигари и лицензите си за тази дейност. Тези от дружествата, които са в тежко финансово състояние и не могат да бъдат оздравени, ще бъдат ликвидирани.

Задграничните дружества не са в добро състояние и няма да бъдат предлагани за продажба на стратегически инвеститори.

Социален фонд

Предстои да бъде създаден специален социален фонд за изплащането на неразплатените заплати към работниците за 4 млн. и 700 хиляди лева, както и изплащане на обезщетение в размер на до 20 брутни работни заплати в зависимост от стажа при съкращение, съобщи министър Дикме.

Офертите на кандидат-купувачите ще се оценяват и според предложенията им в социалните раздели.

Фондът, който ще се пълни чрез постъпления от приходи на Булгартабак, ще финансира и обезщетенията за съкратени след приватизацията служители, както и преквалификация. Ще бъде осигурена прозрачност при регулиране на средствата от фонда, защото в управлението му ще участва и по един представител на браншовите синдикати на КНСБ и КТ "Подкрепа", обясниха от холдинга.

В споразумението със синдикатите се договорени и обезщетенията, които ще получават съкратените работници. Обезщетението на всеки съкратен ще бъде общата сума от брутните му заплати, получавани за всяка година трудов стаж в холдинга, но не повече от 20 години.

Уговорени са и сумите, които ще се дават при пенсиониране на работниците. При пет години трудов стаж в холдинга бъдещият пенсионер ще получи две брутни заплати. Служителят получава четири заплати, ако има стаж между 5 и 10 години. Шест брутни заплати при пенсиониране се получават, ако стажът на работника е между 10 и 15 години, служителят ще получи осем заплати, ако е работил в "Булгартабак" между 15 и 20 години, а ако е работил над 20 години - брутните заплати, които ще получи са 15.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.