Започва процесът за убийството на Джинджич

Днес в Белград се очаква да започне процесът срещу 15 души, заподозрени като организатори на атентата срещу сръбския премиер Зоран Джинджич, който бе убит на 12 март.

Срещу повече от 30 души са отправени обвинения от новосъздадения съд за разглеждане на случаи, свързани с организираната престъпност. Половината от обвиняемите, включително основният заподозрян Милорад Лукович Легия, все още са на свобода и ще бъдат съдени в тяхно отсъствие.

Според обвинението атентатът е извършен от престъпна групировка, свързана с полувоенизираните организации, създадени от бившия югославски президент Слободан Милошевич.

Кореспондент на Би Би Си в Белград обаче съобщава, че за смъртта на Джинджич има много конспиративни хипотези, включително и тази, че някои сред управляващите са знаели за заговора срещу Джинджич.

Сръбският вицепремиер Жарко Корач твърди пред вестник Вести, че Легия се укрива на територията на бивша Югославия.

По въпроса за местонахождението на Легия се разпространяват различни спекулации, в това число, че се укрива в България.

Пред в. Вести сръбският вицепремиер Жарко Корач казва, че властите имат информация за местонахождението на Легия. Според нашата информация той е на територията на бивша Югославия, посочил Корач, без да дава подробности, предаде Ройтерс.

Сръбските власти обвиниха за убийството на Джинджич така наречения Земунски клан, свързан с хардлайнери от средите на полицията и паравоенните части, лоялни на Милошевич. Според властите Земунският клан е имал за цел да дестабилизира страната с убийството на Джинджич и на няколко други политици, да поеме контрола над правителствените сгради и да върне националистите на власт.

В обвинителните актове фигурират и други престъпления, като отвличания и убийства. Ако бъде доказана вината на подсъдимите, те могат да получат до 40 години затвор. Очаква се процесът да продължи повече от година.

Сред 15-те души, обвинени като преки извършители, е и бившият заместник-началник на специалната част Червени барети Звездан Йованович, арестуван малко след убийството. Смята се, че именно той е застрелял Зоран Джинджич.

Това е процесът на века за Сърбия, заяви съдия Мая Ковачевич от специалния съд в Белград, създаден за процеса.

Сръбският вътрешен министър Душан Михайлович каза, че без Легия в съдебната зала ще бъде по-трудно да се определи кой наистина е организирал и финансирал убийството.

Още по темата
Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: