Започва проверка и на Крум Зарков от БСП заради апартамент

Поводът е имот, купен за 1107 евро на квадратен метър преди четири години

Крум Зарков, снимка БГНЕС

Заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков ще бъде проверен колко точно е платил и как е спечелил парите за апартамента, в който живее. Проверката ще се извърши от антикорупционна комисия (КПКОНПИ) и данъчните по разпореждане на прокуратурата, съобщи държавното обвинение в четвъртък. Поводът е информация, публикувана в сайта "Топ новини" и препечатана в "24 часа", че политикът си е купил жилище в центъра на София през 2015 година за 1107 евро на квадрат.

"Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ и НАП извършване на проверка относно произхода на средствата за придобиване на недвижими имоти на значителна стойност от народния представител Крум Зарков", се казва в съобщението на прокуратурата.

Властите ще изискат информация от депутата за притежаваните от него имоти, как те са декларирани и платени, както и произходът на средствата за покупката.

"С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. От проверяваното лице ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна", допълва държавното обвинение.

Пред Mediapool Крум Зарков коментира, че е влязъл в политиката през 2016 година, когато е избран за член на Изпълнителното бюро на БСП.

"Единственото жилище, което аз и семейството ми притежаваме, е купено една година преди да вляза в политиката. След това не съм придобивал имоти. Апартаментът е купен за 155 000 евро, от които 90 000 евро са спестявания на мен, съпругата ми и моите близки. Останалите 65 000 евро са от кредит, който ще изплащам през следващите 20 години", каза Зарков.

Депутатът обясни, че апартаментът е купен от италиански гражданин, а обявата е намерена през сайта imot.bg. "След преговори за цената достигнахме до сделка. Колкото съм платил, толкова е отразено и в нотариалния акт", казва Зарков.

Той казва, че няма притеснения от проверка, защото "всяка публична личност дължи обяснение за своето имущество пред институциите, обществото и медиите". "И аз обяснявам", допълни Зарков.

Крум Зарков е син на журналистката от "Труд" Анна Заркова, а баща му е хирург в Пета градска болница.

Крум Зарков е купил със съпругата си Ирина апартамент на първи, надпартерен етаж с мазе в центъра на София, съобщава "Топ новини". Жилището на бул. "Дондуков" е 140 квадратни метра и е закупено от италианския гражданин Масимо Алеоти. При изповядване на сделката той е представляван от пълномощник, тъй като живее в Швейцария. Сумата е 155 000 евро или 1107 евро на квадратен метър. Цената изглежда напълно адекватна за имотния пазар в София през 2015 година.

От нотариалния акт става ясно, че 15 500 евро са платени преди подписване на договора, което е стандартната сума от 10% при сключване на предварителен договори. Общо 74 500 евро са платени при изповядванто на сделката, а останалите 65 000 евро са платени чрез ипотечен кредит от банката при вписването в Агенцията по вписванията,

"Крум Зарков поне в последните две години е получавал депутатска заплата, а след напускането на парламента от страна на БСП, не би трябвало да получава доходи оттам, тоест - не е ясно как семейството ще погасява задълженията си", коментира сайтът "Топ новини".

Преди да стане част от парламентарната група на БСП, Крум Зарков е работил и в Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, т.нар. комисия "Кушлев". Той е вторият проверяван от властите депутат от БСП в рамките на скандала "Апартаментгейт". Първият е Валери Жаблянов.

Скандалът засегна множество ключови фигури на ГЕРБ, в т.ч. оставки подадоха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, правпсъдният министър Цецка Цачева и депутатът Делян Добрев. В неопределено дълъг отпуск излезе и самият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев заради съмненията за укриване на реалната цена на жилището му.

Споделяне

Още от България