Започва проверка на бонусите в Търговския регистър

Започва проверка на бонусите в Търговския регистър

Инспекторатът на Министерството на правосъдиетои започва проверка в Агенцията по вписванията заради раздадените бонуси за времето, в което Търговския регистър не работеше. Очаква се проверката да приключи най-късно до две седмици, съобщава БНТ.

Проверката е разпоредена от министъра на правосъдието Цецка Цачева, която се зарече да бъде “безкомпромисна“, ако има нарушения при раздаването на допълнителните възнаграждения.

През миналата седмица стана ясно, че шефовете на Агенцията по вписванията, която отговаря за Търговския регистър, са получили тлъсти бонуси за периода, когато регистърът се срина и нанесе тежки щети на бизнеса

През октомври новото ръководство на агенцията е разпределило 600 000 лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември.

Четиримата софийски директори в Агенцията по вписванията са получили по над 3000 лв на човек. Надолу по веригата различни началници са получили по над 2000 лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра. Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса, съобщи "Сега"

Решението за паричните премии е взето от шефа на агенцията Габриела Козарева, която бе назначена през август с протекцията на "Атака". Няма информация дали самата тя е взела бонус.

Преди три години бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе осъдена за присвояване и за престъпление по служба на 3 години затвор, като присъдата е условна заради здравословното ѝ състояние. Тя беше осъдена, защото през 2011 г. си е дала бонус от 48 000 лв. с аргумента, че работила честно и почтено.

Споделяне

Още по темата

Още от България