Започва проверка на случая със сваления шеф на анестезиолозите в "Пирогов"

Има конфликт, свързан с избора на екип в клиниката, твърди махнатият Борисов

Здравното министерство започва проверка в "Пирогов", за да се изясни възникналият конфликт между лекарите от урологичната клиника към комплекса с ръководителя на анестезиологичното отделение в клиниката Цветан Борисов. Двадесетимата уролози подадоха едномесечни предизвестия за напускане в понеделник с обяснението, че от години Борисов се отнася зле с тях и дори проявява агресия, а ръководството на "Пирогов" не прави нищо по въпроса.

Министърът на здравеопазването Таня Андреева е определила като "изключително притеснителен" факта, че подобни конфликти достигат до такава степен на нетърпимост, че да се подават масово оставки.

На среща между нея и директора на "Пирогов" Стоян Миланов е било решено договорът на Цветан Борисов да бъде окончателно прекратен. Миланов е предложил обаче да бъде върнат на работа освободеният от поста шеф на уролозите Славчо Кънчев.

Според уволнения лекар, войната е заради услугата "избор на екип"

Самият Борисов изпрати в четвъртък отворено писмо до медиите, в което се намеква за конфликт от друго естество в урологичната клиника. "Манипулира се общественото мнение, като се внушава, че съм "ябълката на раздора", причината за нарушената комуникация и лошия микроклимат в Клиниката по урология и съм виновен за това лекарите да отказват да работят", пише анестезиологът.

Според него, проблемите между уролози и анестезиолози са заради т.нар. "избор на екип", който пациентите заплащат допълнително. По думите му, анестезиолозите от неговия екип не получават начисления за това, че са участвали в избрани екипи.

"Началниците на клиниките сме разработили схема, по която всеки - от санитар до главен оператор, получава определен процент от сумата. Винаги на сутрешните рапорти, провеждани в болницата, съм настоявал да се обявява коя операция ще бъде извършвана от избран екип с цел равномерното разпределяне на работата между анестезиолозите", обяснява той.

Борисов е на мнение, че уролозите "се противопоставят на предприемането на общи мерки за синхронизиране на действията между лекари-уролози и лекари-анестезиолози, което би улеснило съвместната ни работа и би я освободило от излишно напрежение - именно те, чрез организираната клеветническа кампания, не без медийната услужливост, се погрижиха през последните дни, да ме злепоставят като човек и професионалист".

Споделяне

Още от България