Започва проверка на "студените" енергийни резерви

Започва проверка на "студените" енергийни резерви

Енергийният министър Теменужса Петкова е наредила да се извърши проверка на готовността на електроцентралите да осигурят договорения с "Електроенергийния системен оператор" (EIF) студен резерв, съобщиха от ресорното ведомство.

Инспекцията на централите, които трябва да осигуряват разполагаема електрическа мощност, за да се използва при нужда, ще продължат до 10 ноември. Допълнително въглищните централи ще с бъдат проверени дали поддържат изискваните по наредба резерви от въглища за гарантиране на работата им през зимата.

През септември министър Теменужка Петкова се закани, че "лично ще проверя запасите от въглища".

През януари 2017 г. при продължителния студ се оказа, че част от централите, на които ЕСО се плаща т. нар. студен резерв, нямат достатъчно въглища и не успяха да изпълнят ангажиментите си по включването на допълнителните мощности. Това наложи ограничаване на износа на ток от страната и на борсовата търговия с електроенергия, за да се ганартира вътрешното потребление на електроенергия..

Заради неосигурения тогава студен резерв няколко ТЕЦ-а – основно на бизнесмена Христо Ковачки, бяха глобени с 3.6 млн. лв. Въпреки това, от централите му "Бобов дол", "Марица 3", Брикел", както и топлофикациите в Русе и Перник отново ще бъде закупен разполагаем студен резерв, сочат резултатите от последните търгове на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?