Започва проверка "от А до Я", за да няма "раздаване на органи под масата"

Започва проверка "от А до Я", за да няма "раздаване на органи под масата"
Новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Теодора Джалева се закани да сложи край на "раздаването на органи под масата".

Джалева информира, че лично премиерът Бойко Борисов ѝ е възложил да въведе ред в трансплантациите, и се закани да има проверки "от А до Я", тъй като е заварила пълен хаос във ведомството. Джалева обяви, че ще се сложи край на "раздаването на органи под масата", като след това уточни, че има предвид непрозрачната работа в сферата на трансплантациите. Тя се оплака, че в момента в агенцията липсва деловодна система, документация се съхранява в "папки в гардеробите".

Разработва се софтуерен продукт, който да обхване всички отделения по реанимация в страната в реално време. "Идеята е да се следи къде има потенциални донори и да се разговаря с техните близки", допълни Джалева.

Амбициозната ѝ програма включва и актуализиране на съществуващите в момента листи на чакащите за трансплантации, тъй като някои от тях вече са починали, а има и пациенти, които не са включени. Освен това новият директор ще се бори срещу "криворазбраната конкуренция" между трансплантационните центрове.

Фондът, който ще финансира трансплантации на българи в чужбина по идея на премиера Бойко Борисов, догодина ще има бюджет от 5 млн. лева, обявиха още от здравното министерство. Не е ясно обаче върху какви разчети е определен този бюджет, нито какво ще бъде направено, за да могат наши пациенти да получат органи в страни от ЕС, където и без друго листите с чакащи техни граждани са достатъчно дълги.

Директорът на фонда Веселин Иванов, който е лекар и едновременно с това е претърпял трансплантация преди 6 месеца, обясни, че здравното министерство води преговори с болници в страни от ЕС, които ще приемат български пациенти. Засега обаче не е ясно по какъв начин ще се намерят органи от трупен донор, за да се извърши трансплантацията в чужбина. Колкото до трансплантациите от жив донор, те се извършват безпроблемно и у нас. Иванов съобщи, че пациентите, които се нуждаят от трансплантация в чужбина ще бъдат пресявани.

Остава все пак неясно върху каква прогноза за броя на пациентите, които ще бъдат изпратени за трансплантация в чужбина, е определен бюджетът от 5 милиона лева.. Иванов съобщи, че миналата година в държави от ЕС са били трансплантирани едва "един-двама" пациенти от България. При това те са имали роднини в държавата, в която се извършва трансплантацията, или са били с двойно гражданство.

Според Джалева решението е да се работи за развитието на трансплантациите у нас, а в бъдеще да се превърнем в балкански център за трансплантации, като се създаде балканска организация за обмен на органи. За това вече са започнали преговори.

Операция "таен пациент"

Подобно на някои работодатели, които прибягват до програмата "Таен клиент", за да проверят как работят служителите им, Джалева е провела във вторник вечерта операция "таен пациент". Тя се е обадила на телефона на дежурния в Агенцията по трансплантациите, където обаче никой не отговарял.

След това тя започнала да звъни на всички телефони във ведомството, доката накрая все пак някой вдигнал. Тогава неин приятел се представил за близък на пациент, който се нуждае от информация. Служителят от отсрещната страна не се представил и препоръчал да се обадят в работно време. "Това ще се промени и агенцията ще работи 24 часа", закани се Джалева.

Споделяне

Още по темата

Още от България