Започва разширението на част от бул. "Тодор Каблешков" в София

Сн. БГНЕС

Разширението на част от бул. "Тодор Каблешков" в София започва в неделя, 31 май. Става въпрос за отсечката от бул. "България" до ул. "Луи Айер".

"Булевардът е част от вътрешния градски ринг, чието изграждане е ключът за разтоварване на транзитния трафик. Затова изграждането на всички участъци от вътрешните рингове, както и довършването на Околовръстния път за мен са стратегическите задачи за София", коментира при представянето на проекта в петък кметът Йорданка Фандъкова.

Вътрешният градски ринг трябва да осигури по-бързи връзки между отделните части на столицата и по този начин трафикът да се измести от центъра на града, където в момента често се образуват тапи.

След разширението бул. "Тодор Каблешков" трябва да има по две ленти за движение в посока и еднопосочни велоалеи в двата края. По средата ще бъде оставено място за евентуалното бъдещо изграждане на трамвайно трасе. То би могло да свързва кв. "Овча купел" с метростанция "Г.М. Димитров", а от там да се търси връзка с кв. "Слатина". Проект за този трамвай обаче още няма.

"Целта ни е с изграждането на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Филип Кутев" да създадем връзка от бул. "Цар Борис III" през бул. "България" и бул. "Черни връх" до бул. "Симеоновско шосе", коментира Фандъкова.

Разширението на бул. "Тодор Каблешков" ще се прави на етапи. Първият, който започва в неделя, трябва да е в отсечката от бул. "България" до ул. "Боянски водопад". Строителството, което се прави от фирма "Трейс", няма да води до спиране или ограничаване на движението, тъй като се прави в страни от съществуващото трасе. Тази отсечка трябва да е готова в първата половина на август.

След това ще се продължи с участъка до ул. "Луи Айер", който ще се разширява в рамките на същия договор. Общата стойност на строителството е около 11 млн. лева. Още толкова общината е инвестирала в отчуждаване на имоти, коментира Фандъкова.

В момента се подготвяли за строителство и следващите отсечки от бъдещия разширен булевард. Изкупували се и се отчуждавали частните имоти, през които да премине той. "В момента продължаваме придобиването на още 116 имота. 34 от тях вече са общинска собственост. Тази първа работа отнема най-много време и за нея разчитам на кметовете на райони. Те започват с по-леката процедура по доброволно изкупуване и при отказ от собствениците, започваме тежките отчуждителни процедури, които в почти всички случай минават през съда", обясни Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България