Започва разследване на изборите в Турция

Започва разследване на изборите в Турция
Софийската градска прокуратура ще образува досъдебно производство за нарушения при парламентарните избори в секциите в Турция, съобщи пред Mediapool градският прокурор на София Николай Кокинов. Очаква се делото да бъде образувано във вторник.

Въпреки че все още не е уточнено как точно ще бъде формулирано досъдебното производство, обект на разследване могат да бъдат основно служителите в Министерството на външните работи, които имат задължения по организацията и провеждането на изборите в чужбина.

За нарушения и манипулации на вота в интерес на ДПС сигнализира лидерът на РЗС Яне Янев. Главният прокурор Борис Велчев от своя страна пусна жалба до Конституционния съд, където бе образувано дело по този казус.

През август МВнР изпрати до прокуратурата резултатите от вътрешната си проверка, която не откри съществени нарушения в турските секции.

В края на юли партията на Яне Янев поиска обявяване като незаконосъобразен избора на седем депутати от ДПС. Това са Хасан Хаджихасан, Искра Михайлова - Копарова, Тунджай Наимов, Бюрхан Абазов, Елин Андреев, Емил Иванов и Лютви Местан.

Според изчисленията на РЗС тези депутати са влезли в парламента чрез преразпределение на мандати от добавените гласове в турските секции. Гласуването в съседната държава бе определено от РЗС като "тотално опорочено".

Партията поиска да се направи и проверка дали хората, гласували в Турция, не са гласували повторно в България.

По данни на ЦИК във всяка от 23-те секции в Турция са гласували над 1000 души. При изборен ден с продължителност 12 часа това прави по около 40 секунди за пускане на бюлетина. Според РЗС изброените нарушения водят до съществени изменения на изборния резултат и на разпределението на мандатите от тези райони.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?