Започва разследване в ООН за петролните подкупи на Саддам

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за независимо разследване на твърденията за корупция в ръководената от ООН програма "Петрол срещу храни". Това стана възможно след като Русия оттегли възраженията си относно предприемането на подобна мярка.

Програмата бе предназначена да облекчи положението на иракското население по време на наложените срещу страната санкции, като срещу приходите от продажбата на петрол внасяше храни и медикаменти.

Членове на Преходния управляващ съвет в Ирак обаче твърдят, че схемата е позволила на бившия лидер Саддам Хюсеин да купува политическо влияние навън.

Саддам е похарчил милиарди долари за подкупването на чужди бизнесмени, журналисти и политици, казва британският съветник на управляващия съвет Клод Ханкс - Дрилсма пред Би Би Си.

Режимът на Саддам Хюсеин е отклонил средства по програмата на ООН в размер на 10 милиарда долара за подкупи или от нелегални продажби на петрол.

Един от основните източници на печалба е била 10-процентовата комисионна по всяка фактура от програмата, обяснява съветникът.

Иракският управляващ съвет поиска цялостно разследване и призова правителствата на различни държави да съдействат за него.

Ханкс - Дрилсма обаче заяви, че някои от страните - членки на Съвета за сигурност са се възползвали от подкупите и са "част от проблема".

Програмата на ООН "Петрол срещу храни" беше най- мащабната хуманитарна операция, предприемана от организацията с цел да помогне на цивилното население.

Американският телевизионен канал Ей Би Си Нюз разкри преди ден, че в скандала са замесени най-малко трима висши служители в ООН, сред които самият ръководител на програмата Бенон Севан, както и около 270 политици от 22 страни.

Според Ей Би Си Нюз Бенон Севан е получил 3,5 милиона долара незаконни приходи от иракски петрол.

Първите твърдения за корупция се появиха през януари в иракския вестник Ал Мада. Той публикува списък с около 270 бивши правителствени служители, политици и журналисти от над 45 държави, за които се подозира, че са се облагодетелствали от продажби на иракски петрол по програмата на ООН. В списъка фигурира и Българската социалистическа партия, чийто лидер в упоменатия от изданието период беше настоящият президент Георги Първанов. Сред държавите - членки на Съвета за сигурност в списъка на Ал Мада са имената на Франция и Русия.

Разследването на програмата ще бъде оглавено от бившия председател на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър.

След гласуването в Съвета за сигурност в сряда Волкър заяви пред журналисти, че спешният приоритет на разследването е да се отговори на обвиненията за корупция в самата Организация на обединените нации. Той каза, че е получил уверения от ръководството на ООН за пълно съдействие.

"Заемам се с тази задача, като смятам, че едно пълно, честно разследване, възможно най - цялостното, което можем да направим, е в дългосрочен интерес на ООН и поради тази причина съм тук", заяви по Волкър.

Той добави, че твърденията за корупция в ООН не могат да бъдат оставени да висят. "Те трябва да бъдат разследвани и ...ако се види нещо нередно в ООН, да бъде изчистено".

Волкър каза, че макар и да няма някакви специфични правомощия, смята, че ще е в интерес на правителствата да му помогнат. Той не постави срок на разследването, но обеща да информира за хода му след три месеца.

Разкритията в медиите за корупция в ООН съвпаднаха с момента, когато организацията се готви да поема централна роля в политическото бъдеще на Ирак.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан от своя страна се ангажира да бъде разкрита цялата истина около твърденията за корупция, свързани с програмата и засягащи отговорни служители от ООН.

По-рано бе потвърдено, че неговият син е бил служител в една от фирмите, спечелили контракт на ООН по програмата "Петрол срещу храни".

В разследването ще участват Ричард Гладстон, бивш шеф на комисията за установяване на истината и за помирение в Южна Африка и бивш главен прокурор за военните престъпления в Руанда и Югославия, както и швейцарският професор по право Марк Пейт, специалист по въпросите, свързани с пране на пари.

Разследването ще има достъп до архивите и персонала на ООН и е "оторизирано да получава архиви и интервюта от лица, които не са свързани с ООН и които може да разполагат с информация, засягаща разследването, включително и твърдения за нередности", предаде Си Ен Ен.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?