Започва регистрация на фирмите за подаване на болнични по електронен път

Започва регистрация на фирмите за подаване на болнични по електронен път

От началото на следващата година започва втората фаза от електронизирането на болничните листове. След като лекарите и болниците започнаха да регистрират по електронен път болничните листове от началото на тази година, от 1 януари 2016 година и бизнесът ще подава всички декларации за изплащане на обезщетения по електронен път.

За да е възможно това, фирмите трябва да регистрират чрез сайта на Националният осигурителен институт електронните подписи на длъжностните лица, които ще подават информацията. След като системата заработи, плащанията ще стигат по-бързо до хората и изплащането на болничните листове ще се извършва до 10 работни дни.

Очаква се регистрация да получат над 150 хиляди фирми, а годишно по новия ред ще се подават над 2 милиона болнични листа.

Регистрацията на сайта на НОИ за работодатели и самоосигуряващи се лица започва от 1 декември.

Сега работодателите подават документите за изплащане на обезщетения като ходят до поделенията на НОИ и обикновено носят декларациите за изплащане на електронен носител.

След 1 януари 2016 година те ще бъдат задължени да ги подават по електронен път и с електронен подпис, обясни пред БНР Даниела Асенова, директор на дирекция "Краткосрочни обезщетения":

“Регистрацията отнема буквално секунди и всеки един работодател може да направи преценка кога да я направи. Може да бъде непосредствено преди подаването на самите данни за изплащане на обезщетенията“, каза тя.

Самоосигуряващите се лица обаче ще трябва да отидат до Националния осигурителен институт и да посочат лицето, което упълномощават да подава данни, ако те самите няма да го правят лично.

Новите разпоредби допускат, ако документите са по-малко на брой, да могат по избор да се подават и на хартия.

“Електронното подаване на документи важи за всички лица, които подават повече от 10 документа. Когато са до 2 - на хартия, а между 2 и 10 на електронен носител“, обясни Асенова.

Споделяне

Още от България