Започва ревизия на ББР след раздадените близо 1 млрд. лева на 8 фирми

Над 500 млн. лв. са получили компании, свързани с Пеевски. Надзорният съвет на държавната банка ще бъде сменен

Кирил Петков поема поста министър на икономиката от Лъчезар Борисов, който години наред беше председател на Надзорния съвет на ББР

Пълна ревизия на държавната Българска банка за развитие (ББР) започва служебният кабинет след раздадени близо 1 млрд лева кредити на 8 частни компании.

Над 500 млн. лв. от тях са получени от 4 фирми, които според журналистически разследвания са свързани индиректно с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Останалите пет компании, получили големи кредити, също не са случайни. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков пред бТВ. Той не назова имената на фирмите, защото предстоят допълнителни проверки.

"Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона. Над 118 милиона е получил всеки от тях. Огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 - има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има индиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми", каза служебният министър на икономиката.

Той заяви, че е бил изключително впечатлен от тези данни, защото ББР по закон е банката на малкия и средния бизнес, но на практика се оказало, че това не е така, защото от внесения от държавата капитал в размер на над 1.4 млрд. лева, близо 1 млрд. лева е даден на 8 компании.

Пълна ревизия

За това започва пълна ревизия на работата на държавната банка, за да има прозрачност как са харчени парите на всички данъкоплатци, каза Кирил Петков. Той съобщи, че специална комисия за публичен контрол още следващата седмица ще влезе в ББР, за да направи проверката.

"Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 човека, от които 4 може би са свързани", каза Петков.

Смяна на надзора на банката

Кирил Петков акцентира на надзора на банката, който одобрява отпускането на всеки кредит над 5 млн. лв. Според него Надзорният съвет носи директно отговорност за отпуснатите заеми за стотици милиони, а не само изпълнителнят директор на банката.

До лятото на 2020 г. председател на Надзорния съвет на ББР беше бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов, а след това на негово място е назначен бившият заместник-министър на икономиката Стамен Янев, когото Кирил Петков върна на поста шеф на Агенцията за инвестиции.

Кирил Петков съобщи, че е поискал да смени Надзорния съвет на ББР, но се оказало, че банката не е изцяло държавна, което е пречка за смяната на надзора. 99.996 на сто от капитала на банката е на държавата, но има 8 акции, които са собственост на друга банка, каза Петков без да посочи коя.

По думите му преди година Министерството на икономиката получило писмо от банката Х, с което тя уведомявала ведомството, че подарява тези 8 акции на държавата, но повече от година не било отговорено на това писмо. Сега вече отговорихме и от петък ББР е 100% собственост на държавата, каза Кирил Петков.

Това е добра новина, защото сега няма пречка за смяна на Надзорния съвет на банката, което по думите му ще се случи още следващата седмица.

Без да посочва имена Кирил Петков каза, че в Надзорния съвет на банката има двама членове, които не са банкови специалисти. Те не са завършили престижни университети и не са трупали опит в банковия сектор, а идват от Агенцията за приватизация. Петков не назова имената им, но не случайно акцентира на това, най-вероятно защото дълги години шеф на Агенцията за приватизация беше бившият министър на икономиката Емил Караниколов. Той бе отстранен от Бойко Борисов през лятото на 2020 г., заедно с министрите на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Младен Маринов, за да пресече спекулациите, че тримата имат общо с Пеевски.

Според Търговския регистър към момента председател на 3-членния Надзорен съвет на банката е Стамен Янев, когото Кирил Петков върна за шеф на Агенцията по инвестиции. Петков обясни, че предпочел да го върне на поста, вместо да остави Десислава Трифонова, защото има опит, а и Трифонова за времето си като началник е привлякла 0 лева чужди инвестиции.

Заместник-председател на Надзорния съвет на ББР е Митко Емилов Симеонов. Той е адвокат, оценител на недвижими имоти и е работил в Агенцията за приватизация, показва проверка в публичните регистри.

Третият член на надзора е Велина Илиева Бурска. Най-вероятно тя също е работила в Агенцията за приватизация.

Най-големият единичен кредит на ББР е за 150 млн. лв. Над 60 заема за над 5 млн. лв. са раздадени в периода август 2017 - март 2020 г., каза бившият министър на икономиката Емил Караниколов при уволнението на бившия изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев. Той се прости с поста си, след като стана публично известно, че е отпуснал кредит от 75 млн. лв. на колекторската фирма "Свети Георги груп". Фирмата е с приходи от 2000 лв. и е свързана с компанията за изкупуване на вземания "С. Г. груп".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес