Започва събарянето на девет незаконни обекта край язовир "Искър”

Започва събарянето на девет незаконни обекта край язовир "Искър”

Дирекцията за национален строителен контрол издаде заповеди за събарянето на девет незаконни постройки, разположени в санитарната зона на язовир “Искър”, съобщиха от ДНСК в петък.

Пет от сградите, които са вдигнати без документи, се намират в местността „ Орлово гнездо”. Те представляват вилно селище, състоящо се от две едноетажни бунгала, една метална едноетажна постройка, две едноетажни сглобяеми  къщи, една метална площадка с цистерна. Издадена е и заповед за премахване на метална постройка в югоизточния  край на язовира, в която е разположена конюшня.  В местността „ Ренов дол” е разпоредено събарянето на  вилна сграда , обслужваща сграда и масивна ограда.

Издадените заповеди имат законов срок, в който могат да бъдат обжалвани в съда. След тяхното влизане в сила може да се предприемат фактически действия по събаряне на незаконните постройки, уточниха от ДНСК.

От там допълниха, че това е първата голяма поредица от заповеди за премахване, която издават след проверката на терените около язовир  „Искър” направена по разпореждане на прокуратурата през август и декември 2006 година.

Тогава бяха инспектирани 118 обекта в санитарно-охранителната зона на водоизточника, където по закон са забранени всякакви дейности, и се установи, че чиновници са извършили много нарушения, пропускайки да отразят промяна на нормативната уредба за зоните на язовирите, както и възстановяване на частни земи и издаване на разрешителни за строежи, които обаче не редовни.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти