Започва съдебната сага около управлението на Стопанската академия

Започва съдебната сага около управлението на Стопанската академия

Първото от общо четири дела за нарушения при избора на ректор на Стопанската академия в Свищов започна във вторник в Административния съд във Велико Търново.

Съдът конституира като представляващ академията назначеният служебно неин ректор Иван Върбанов. Като заинтересовани страни са конституирани и 139 преподаватели, служители и студенти, които са включени в Общото събрание на академията. Сред тях е и избраната за ректор при спорна процедура проф. Теодора Димитрова, която впоследствие бе заменена от образователния министър със служебен ректор.

Първото дело е по жалба на преподаватели, която оспорва заповедта на бившия ректор Величко Адамов за определяне на общото събрание по избор на нов ректор. Според жалбоподателите то е формирано с поредица от процедурни нарушения. Сред тях са включването в състава на 15 хабилитирани преподаватели в пенсионна възраст, сред които самият Адамов. Друго нарушение е това, че не е проведено общо събрание на студентите и докторантите за определяне на квоти, а техните имена са взети служебно от старо общо събрание. Изборът на нехабилитарани преподаватели в общото събрание противно на изискванията на закона не е проведен тайно.

Следващото заседание по делото е на 7 юли.

Самият избор на Димитрова за ректор също беше обжалван пред съда. Тя от своя страна пък обжалва заповедта на образователния министър, с която беше назначен служебен ректор на академията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?