Започва сериозна реорганизация на ВВС и ВМС

Започва сериозна реорганизация на ВВС и ВМС

Очаква се да има значително преструктуриране на Военно-въздушните сили (ВВС) и Военно-морските сили (ВМС“, като в някои поделения съставът ще бъде намален, а в други – увеличен, каза министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти в неделя.

Той допусна, че е възможна и допълнителна реорганизация на командните звена и като цяло в частите и подразделенията на бойната и логистичната поддръжка.

Министърът определи като неефективно сегашното съотношение на състава 50:50 и затова вероятно ще има пренасочване от едни в други поделения и окрупняване на бригади. Ще има промяна в техния профил и въоръжението и техниката, с която ще разполагат, допълни министърът.

По неговите думи от утре започва изслушване на различни работни групи, след което ще има заседание на Съвета по отбрана и до 9 август се очаква да приключи прегледът на структурата на въоръжените сили.

Най-силно изостанали в модернизацията си са ВВС, каза Ангелов. Много внимателно трябва да се поставя ударението кои сили приоритетно да се модернизират, допълни той. "Не считам, че решението за нови вертолети е най-правилно, защото тази сума спокойно можеше да се инвестира в изтребителната авиация", каза Ангелов.

Той прогнозира, че страната ни най-вероятно ще се откаже от балансирано развитие на трите вида въоръжени сили, заради рамките на бюджета. И вероятно всяка година ударението ще се поставя на различен тип въоръжени сили..

“Правят се опити да се възстановят плащанията към "Даймлер-Крайслер" за доставката на още няколко бронирани автомобила“, посочи министърът. По думите му няма решение за доставка на самолети F-16, за да се говори за цена.

Идеята на военния министър е всяка доставка да е въз основа на междуправителствено споразумение, както това стана с фрегатите от Белгия. Това дава сигурност, аргументира се Аню Ангелов.

Той допълни, че при посещението му в САЩ е направена оценка на възможностите за доставка на машини за нуждите на ВВС; затова и група от американски експерти за две седмици ще е в България, за да проучи изискванията ни и след това вероятно ще има оферта от страна САЩ за доставка, но това е само една оферта, посочи министърът.

Ангелов съобщи, че ще бъде и на британското изложение във Фарнбъроу, където вероятно ще разговаря с колеги от други страни, производители на изтребители. С тях също ще говорим за оферти за нови самолети, поясни военният министър.

Според него издръжката на част от авиопарка сега е много висока и затова се мисли дългосрочно дали няма да е по-изгодно въвеждането нови тип самолети.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?