Започва следващият кръг преговори за иранската ядрена програма

Момент от предишния кръг на преговорите през октомври

В Женева в четвъртък и петък ще се състои следващият кръг преговори по иранската ядрена програма между Техеран и страните от групата "5+1" (САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия). Преговорите се водят под егидата на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, предаде ДПА.

Това е втората подобна среща, откакто бе избран умереният ирански президент Хасан Рохани. Предишната се състоя в средата на октомври, също в Женева.

Страните от шесторката искат Иран като първа стъпка да спре някои части от ядрената си програма в замяна на преустановяването на някои от наложените му санкции. Тази първа фаза може да продължи шест месеца, а замразените санкции може отново да бъдат наложени, ако Иран не спазва задълженията си. Целта е този период да даде време за изготвяне на на обхватно окончателно споразумение, което взема предвид всички безпокойства на международната общност по иранската ядрена програма.

Ако се възползва от случая, Западът най-накрая ще може да подобри отношенията си с Иран след десетилетия на враждебност и може да направи възможно започването на диалог с Техеран по други теми, като конфликта в Сирия, където Ислямската република подкрепя президента Башар Асад срещу бунтовниците, посочва британският вестник "Дейли телеграф".

Високопоставен служител от администрацията на президента Обама, цитиран от "Ню Йорк таймс", заявява, че САЩ са готови да предложат на Иран ограничено смекчаване на икономическите санкции, ако Техеран се съгласи да спре временно ядрената си програма.

Изданието отбелязва обаче, че макар и атмосферата на преговорите да се е подобрила, представители на администрацията са загрижени, че времето за преговори може скоро да изтече. "Някои експерти казват, че иранската ядрена програма вече е достигнала до точка, в която разполага с технологичен капацитет за създаване на бомба", отбелязва "Ню Йорк таймс".

Преговорите със Запада са много трудни, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф на страницата си във Фейсбук, предаде Франс прес.

"След встъпителното заседание моите колеги и делегациите от шестте страни ще започнат много трудни преговори, защото навлязохме във фазата на детайлите, която винаги е трудна и прецизна", написа Зардари няколко часа преди началото на дебатите в Женева.

Във вторник Зариф изрази надежда, че тази седмица може да се стигне до споразумение. Тонът от страна на "шесторката" беше по-сдържан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят