Започва смяната на шефа и още четирима от КЕВР

До 14 дни се приемат номинации, за председател се обмисля Пламен Младеновски

Вероятно наследник на Иван Иванов ще е Пламен Младеновски (вдясно на снимката), архив БГНЕС

Парламентът откри процедурата по избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране и четирима членове – два в областта на енергетиката и по един във водния сектор и с икономически ресор. Още през април 2020 г. изтекоха мандатите на председателя Иван Иванов, който бе представител на Реформаторския блок от предишния парламент, както и на енергийните членове на комисията от ГЕРБ Евгения Харитонова и Светла Тодорова, водният комисар Димитър Кочков от БСП, както и Владко Владимиров от "Обединените патриоти", който държи икономическия ресор.

75-годишният Иванов не желае втори мандат, останалите с изтекъл мандат могат да бъдат отново предложени от своите парламентарни групи, но все още не е сигурно дали това ще стане.  

В петък Народното събрание одобри правилата за провеждане на процедурата като бе удължен първоначално записаният срок за номинации на парламентарните групи от 7 на 14 дни.

Причината за даването на повече време за внасяне на предложения е изчакване да влязат в сила приетите окончателно в сряда поправки в Закона за енергетиката, свалящи изискванията за професионален стаж на кандидатите. Досега задължително беше те да имат 10 години стаж, от които 7 да са в областта на енергетиката или водоснабдяването и канализацията. Вече изискването е пет години професионален опит. Още при обсъждането на предложението председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов каза, че идеята е да се подмлади съставът на регулатора и да влязат в него хора с по-модерно мислене. От БСП пък се зачудиха дали промяната не е заради конкретен претендент, което всъщност се оказва донякъде така.

В петък Николов каза, че ГЕРБ все още не са решили кои да са на номинациите им. Със сигурност ще предложат кандидат за председателското място, като този път намеренията са да се внесат повече от една кандидатура както беше преди пет години с номинацията само на Иван Иванов. По неофициална информация със сигурност ГЕРБ ще предложи за шеф сегашния директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в регулатора Пламен Младеновски, който работи там от 2013 г., започвайки от експертна длъжност. Основно заради него е съкратено и изискването за професионален стаж, но от БСП също може да се възползват от намалението.

Младеновски, който не е политически обвързан и се счита за добър експерт, е все по-активен в обсъжданията по време на заседанията на енергийния регулатор, а напоследък и при дискусиите в парламентарната енергийна комисия. Например на заседанието, на което бе предложена и одобрена поправката за стажа и още редица текстове, засягащи пазара на ток, въпросите на депутатите по-често бяха отправяни към него, отколкото към сегашния председател. Иван Иванов си навлече гнева на премиера Бойко Борисов заради това, че  КЕВР публикува доклад с прогнозната цена на парното от 1 юли 2020 до 30 юни 2021 г., която ще е с 22 на сто по-висока от сегашната при положение, че газът поевтиня с 51 на сто от април досега. Обясненията на Иванов, че прогнозната цена включва очакваното през зимата повишаване на цената на газа така и остана неразбрано. А парламентът бе принуден да ускори изборът на новите петима членове на регулатора.

В ГЕРБ не са решили кого друг може да предложат за председателското място, но при всички положения няма да е партийна кандидатура, каза Николов пред Mediapool. Не е ясно и дали ще номинират отново Евгения Харитонова и Светла Тодорова. И двете отдавна работят в регулатора и дори са го оглавявали за известно време КЕВР, а Харитонова бе и зам.-министър на енергетиката за кратко.

Таско Ерменков от БСП коментира пред Mediapool, че парламентарната група на БСП все още не е решила кои ще са нейните номинации. За шефското място социалистите не смятат да се борят, защото не мислят, че имат шанс. Най-вероятно ще бъде подкрепен за нов мандат водният комисар Димитър Кочков като левицата отново ще се бори и за енергиен такъв както се опита по време на частичната подмяна на състава на регулатора. Кои може да са другите претенденти от БСП Ерменков не се нае да прогнозира.

Не е ясно и дали "Обединените патриоти" ще решат да номинират друг на мястото на Владко Владимиров.

Много възможно е накрая промените в регулатора да са минимални. Макар че номинации могат да правят не само парламентарните групи, но и отделни депутати, не се очаква да има такива.

Претендентите ще станат ясни на 3 юли. Предложенията трябва да са придружени от писмени мотиви, аргументиращи добрата професионална репутация на съответния кандидат, неговото съгласие с номинацията и за проверката му за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията.

Всеки от кандидатите ще трябва да представи своята концепция за дейността на КЕВР по време на заседание на парламентарната енергийна комисия и ще отговаря на поставените му въпроси.

Гласуването на всеки от претендентите ще е поотделно, победителите ще са одобрените с над ½ от присъстващите депутати. При подкрепени повече от един за длъжност, ще има повторни гласувания.

Споделяне

Още по темата

Още от България