Започва спешен ремонт на концертната зала в Пловдив

Сградата, в която се намира концертната зала на Пловдив, не е ремонтирана от години и има идеи да бъде съборена.

Започва спешен ремонт на протеклата концертна зала на Пловдив, която се ползва от операта в града. Това съобщиха от Министерството на културата след среща на министъра Боил Банов с директора на Държавна опера - Пловдив доц. Нина Найденова.

Сградата ще бъде напълно реновирана, като вече са водени разговори с финансовия министър Владислав Горанов за отпускане на необходимата сума. В съобщението на министерството на културата не се посочва каква е тя. Очаква се ремонтът да приключи до 2019 г., когато Пловдив ще е европейска столица на културата.

От години се търси вариант за изграждане на сграда за операта в Пловдив, която няма собствена зала, а поставя представленията си в Дома на културата "Борис Христов". Оркестърът свири в концертната зала в града, която обаче е в лошо състояние и е малка за оперни представления.

Изграждането на сграда за операта беше част от провалилата се сделка между държавата, Пловдивския панаир, контролиран от бизнесмена и активист на БСП Георги Гергов, и общините Пловдив и Варна. Идеята беше, след като държавата прехвърли акциите си в Пловдивския панаир на двете общини, на територията на панаира да се направи оперна зала. Сделката обаче пропадна.

Боил Банов обяснил в петък, че "с оглед настъпилите неотложни обстоятелства се е взело решение да се върви незабавно към цялостно реновиране на Концертна зала". "Дали ще се прави изцяло нов проект, ще се произнесат специалистите и ще се извървят всички стъпки на закона", уточни министърът на културата.

Споделяне

Още по темата

Още от България