Започва строеж на ТЕЦ на биомаса в Никопол

През следващата година в Никопол ще започне строежът на топлоцентрала, която ще произвежда електричество от биомаса и ще захранва бъдещата индустриална зона на града и общински сгради. Споразумение за това бе подписано в четвъртък от кмета на общината Любен Лаков, шефът на основния инвеститор в проекта "Енемона" -  Дичко Прокопиев, и заместник изпълнителният директор на „Майр – Мелнхоф Никопол” Тодор Тодоров. На церемонията присъстваха и министрите на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и на вътрешните работи Румен Петков.

Проектът е за над 70 млн. лв., "Енемона" ще построи централата, чиято мощност се планира да е 10 MW и да донесе екологични и социално-икономически полза за града. В производствения процес ще бъдат заети около 20 технолози, специлисти по автоматика, силни токове, механици и др. специалисти. Сезонно за събиране на дървесните отпадъци и друга биомаса ще се ангажират  между 50 и 80 работници в зависимост от колечиствата горивов отделните общини.

Основният инвеститор в проекта вече имат опит, след като в краяна миналата година пусна в експлоатация подобно съоръжение, но с по-малка мощност от 5 MW, в Банско. Тазицентрала вече отоплява общината и училищата, поликлиниката и детската градина.

Споделяне

Още от Бизнес