Започва строеж на център по биотехнологии в Пловдив

проф. Иван Минков

Център по растителна системна биология и биотехнология започва да се строи в индустриална зона "Тракия“ край Пловдив, съобщиха във вторник инициаторите на проекта, който получава съфинансиране от 15 млн. евро по програмата "Хоризонт 2020“. Още 15 млн. евро предоставя Министерството на образованието и науката, а община Пловдив дава терена от 25 дка за изграждане на сградата.

В центъра ще работят 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката. Ще бъдат назначени над 50 млади висококвалифицирани специалисти, които ще се занимават с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения в помощ на създаването на нови продукти за българския и европейския пазар.

Проектът PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института - Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури "Марица“, Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология "Макс Планк“, Потсдам-Голм.

Амбициите на проекта са да стане катализатор за икономическия напредък, създавайки предпоставки за реализацията на успешен бизнес, и да бъде свързващо звено между различни научно-изследователски институти и компании от сферата на биологията на развитието на растенията, физиологията на стреса, растениевъдството и биоинформатиката.

"Този проект е специален и различен, защото той инвестира много средства в човешкия потенциал. Това е най-важният проект по програмата на Европейската комисия, затова ще направим всичко възможно да постигнем задоволяващи резултати“, коментира проф. Иван Минков, директор на Института по молекулярна биология и биотехнологии.

"През последните години България преживя изключителни промени, повечето от тях за добро. Имаме бързи политически процеси в региона, където виждаме нови инвестиции, развиване на индустрията и земеделието. Когато говорим за силна и добре структурирана икономика обаче, няма как да не говорим за наука. Спечелването на този проект, при такава сериозна конкуренция, показва по недвусмислен начин, че научният потенциал на България е силен. Вярвам, че скоро центърът ще започне да работи и да дава резултати както за научни постижения, така и за практическа реализация на проектите, насочена към бизнеса.“, каза Стефан Стоянов, заместник-кмет "Образование и европейски политики“.

Споделяне

Още от Бизнес