Започва строежът на третото кръстовище на две нива в София

Кръстовището на бул. "Акад. Иван Гешов" - ул. "св. Георги Софийски"

От днес започва строителството на третото кръстовище на две нива в София на бул.”Акад. Иван Гешов” и ул.”Св. Георги Софийски”, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Строител на обекта е “Балканстрой”, която строи и къщите в пострадалото от наводненията село Бисер. Компанията беше избрана за изпълнител още през 2009 г., но чак сега общината започва строителството на обекта. По думите на зам.-кмета Христов досега се е правило проектирането на обекта. То е за 388 хил. лв., а още 11.4 млн. лв. ще получи “Балканстрой” за строителството.

Срокът за изграждане на новото кръстовище на две нива е 310 дни. Обектът трябва да е готов до края на февруари 2013 г., каза Любомир Христов.

По време на строителството ще има реорганизация на движението. Като начало само ще се стесни преминаването през натовареното кръстовище. През лятото, когато София опустее, ще то бъде затворено.

За да не се ограничи придвижването на градския транспорт линията на тролея ще бъде изместена и ще минава през зелените площи, каза Христов.

Проектът предвижда централното платно на бул.”Акад. Иван Гешов”, което в момента минава под бул.”Цар Борис” да продължи тунелно под ул.”Св. Георги Софийски” и да излезе на сегашното ниво при ул. “Урвич”.

През май пускат първото кръстовище на две нива

През май ще бъде пуснато първото ново кръстовище на две нива в София, което е на бул. "Андрей Сахаров” в жк.”Младост”. С пускането на мостовото съоръжение очакванията са да се облекчи трафикът по бул.”Александър Малинов”.

Изпълнител на обекта е “Трейс Виа”. Договорът с компанията беше сключен през февруари 2009 г., но реалното строителство започна през август 2011 г. Стойността на обекта е 8.8 млн. лв.

Преди дни започна изграждането на кръстовището на две нива при бул.”Пейо Яворов” и “Драган Цанков” при Телевизионната кула. То се строи от “Главболгарстрой – Инфраструктурно строителство”.

Други две кръстовища са оставени за 2013 г.

Първите копки за други две кръстовища на две нива остават за 2013 г. Едното е на бул.”Пейо Яворов” и бул.”Стоян Михайловски” при семинарията, а другото на бул.”Акад. Иван Е. Гешов" и бул.”България”, каза Любомир Христов.

По думите му в момента за тях тече проектирането. “Главболгарстрой – Инфраструктурно строителство” прави проекта при Семинарията, а “Балканстрой” - този на бул.”България” и бул.”Акад. Иван Гешов”.

В момента се прави “идеално синхронизиране” на три големи инфраструктурни проекта, свързани с кръстовището на бул.”България” и бул.”Акад.Иван Гешов”, каза зам.-кметът по транспорта. Освен кръстовището на две нива, другите два са реконструкцията на трамвайната линия 7, която трябва да стане през 2013 г., и станцията на метрото, която ще се строи през 2014 г.

Финансирането на петте кръстовища на две нива е със заем от Европейската инвестиционна банка за 42 млн. евро и от общинския бюджет. Досега от средствата са усвоени около 10%, каза Христов.

Търговете за кръстовищата бяха разиграни още през 2008 г., а договорите - сключени в началото на 2009 г.

“ГБС Инфраструктурно строителство” взе лъвския пай с договор за над 88.2 млн. лв. за кръстовищата при Телевизионната кула и Семинарията. “Балканстрой” също взе две кръстовища по бул.”Акад.Иван Гешов”, но за 38.7 млн. лв. Най-малкият дял беше за “Трейс” - едно кръстовище за близо 9 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?