Започва строежът на водопровода от Мало Бучино за Перник

Ограничава се движението по третокласния път до средата на февруари

Снимката е илюстративна

Подготвителните работи по изграждането на 13.5-километровия водопровод, който трябва да свърже водопреносната мрежа на София с тази на Перник, са започнали. Това става ясно от съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Заради строителството до средата на февруари се ограничава движението по 1.2-километров участък от третокласния път III-1801 Голямо Бучино – Перник. Спира се движението в участъка от разклона за село Люлин до отбивката за регионалното депо за битови отпадъци, е посочено в съобщението.

Обходният маршрут е магистрала "Струма" - общински път до село Люлин – третокласен път III-802 Дивотино – Перник.

Спасителният план за осигуряване на вода на Перник предвижда пренасочване на водите от водосбора на язовир "Белмекен" към язовир "Бели Искър". Оттам тръгват през водопреносната система на София по Рилския водопровод. Стигат до резервоара при село Мало Бучино. Оттам трябва да бъде изградена помпена станция и водопровод от 13.5 км, който ще се свърже с водопреносната мрежа на Перник.

Планът беше подкрепен от Министерския съвет и общинските съвети на София и Перник.

Към момента обаче публично не са представяни разчети колко ще струва. Няма и официално обявено решение на Министерския съвет за отпускане на средствата.

По думите на премиера Бойко Борисов реализацията на плана ще струва до 26 млн. лв. Тръбите се произвеждат в Испания, но няма информация за помпените агрегати. Тяхната доставка се оказа проблем, защото те се правят по поръчка.

Реализацията на проекта е възложена на държавната компания "Монтажи", по думите на Караниколов.

Междувременно Строителната камара обеща да се включи в реализацията на проекта, за да бъде изграден ударно. Държавата има амбицията това да стане за около 40 дни. Причината е в ниския обем на язовир "Студена" и риска перничани скоро да останат без вода.

Въпреки въведения воден режим от 18 ноември 2019 г. нивото на язовир "Студена" продължава да спада и с днешна дата водният му обем е 3.374 милиона кубични метра при капацитет от 25.5 милиона кубични метра, сочат данните на ВиК Перник.

Мъртвият обем е 2.4 млн. куб. м, което означава че той скоро ще бъде достигнат. След достигането му пречистването на водата ще става по-трудно и ще се черпи по-малко вода от язовира. Затова е необходимо спасителният план да бъде реализиран възможно най-бързо.

 

Споделяне

Още от Бизнес