Започва строежът на "Южен поток" на руска територия

Строителството на газопровода "Южен поток", който ще тръгва от Русия и по дъното на Черно море ще стига до Европа, вече е започнало на територията на Ростовската област, съобщи във вторник заместник губернаторът и министър на промишлеността и енергетиката на областта Александър Гребенщиков, цитиран от РИА Новости.

 

Изданието припомня, че проектът трябва да диверсифицира руските газови доставки в Европа и ориентировъчната му стойност е 15.5 млрд. евро, а капацитетът – 63 млрд. куб. м годишно. Пускането му в експлоатация е планирано за декември 2017 г.

 

По информация на правителството на Ростовска област, през нейната територия ще минат 646 км по две направления на газопровода. Цената на инвестицията в тези трасета ще е около 130 млрд. рубли, каза представителят на "Газпром" Леонид Чугунов.

 

Изпълнител на проекта на руска територия ще е дружеството "Питер Газ", по думите на неговия представител Олег Сергеев, в областта вече са проведени проектно-изпитателни дейности, направена е екооценка и през август се очаква да бъдат оформени договорите за аренда на земата, през която ще минава газопроводът. През септември трябва да бъде получено разрешителното за строителство от Министерството на икономическото развитие и в края на септември-началото на октомври да започнат строително-монтажните работи и полагането на тръбите.

 

Първият участък с дължина от 200 км се планира да бъде присъединен към действащите газопроводи и да се пусне в експлоатация през декември 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес