Започва строителството на софийската ИКЕА

Със символичното полагане на първия камък в основите, извършено от премиер Бойко Борисов, в четвъртък започна строителството на първия магазин на прочутата шведска фирма за мебели ИКЕА в България.

Магазинът ще е разположен върху 30 декара в района на кръстовището на "Околовръстния път" на София и "Бистришко шосе". В него ще бъдат инвестирани около 50 милиона евро.

В софийската ИКЕА ще бъдат наети 350 служители, като се очаква през първата година след откриването магазинът да бъде посетен от 1.6 - 2 милиона души. Както всички магазини на ИКЕА и обектът в София ще предлага 7500 продукта за обзавеждане.

Магазинът ще разполага с 1200 паркоместа, от които 850 на закрито, под сградата, и 350 на открито, както и ресторант с 600 места.

Когато ИКЕА дойде в една държава, това означава добър климат и стабилност в нея, каза премиерът Борисов. Той подчерта, че голям част от стоките, които ще се продават в обекта ще бъдат българско производство. Ние имаме една изключително добра мебелна индустрия, а и нашата дървесина няма да отива зад граница и ще се използва да дава голямата принадена стойност в България, заяви премиерът.

Решението да инвестираме във вашата страна, показва нашата увереност в перспективата на българския пазар и ангажимента ни за по-нататъшно разрастване, каза Василис Фурлис, председател на борда на директорите на Fourlis Group, която държи бизнеса на ИКЕА за Гърция, Кипър и България.

По време на церемонията министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщи, че до две години разширението на околовръстния път ще стигне до жк. "Младост" и ще облекчи трафика в района.

Смея да твърдя, че ако не бяхме положили усилия, цялото Околовръстно шосе щеше да е в състоянието в което е тази последна отсечка от него, която представлява такъв проблем, каза премиерът Борисов. Той посочи, че парите за тази пътна отсечка вече били планирани.

Борисов съобщи, че в неделя, 6 юни официално ще бъде пуснато движението през пътния възел на "Драгалевско шосе" и Околовръстния път на столицата.

Споделяне

Още от България