Започва търсенето на суровина за газовата ни връзка с Румъния

Строежът максимално ускорен, за да се пусне тръбата в средата на 2013 г.

Започва търсенето на суровина за газовата ни връзка с Румъния

През май ще бъде обявена процедура за запълване на целия капацитет на все още изграждащата се връзка между газовите системи на България и Румъния в участъка Русе-Гюргево, научи Mediapool от изпълнителния директор на “Булгартрансгаз“ Кирил Темелков.

Българската компания заедно с румънската “Трансгаз“ осъществява проекта, който трябва да позволи на страната ни да разнообрази източниците си на природен газ извън “Газпром“. Заради важността на съоръжението то бе съфинансирано от Европейската комисия с 8.9 млн. евро.

По думите на Темелков строежът на интерконектора върви в оптимизиран график, след като в края на 2012 г. по сухопътното българско трасе край близкото до Русе градче Мартен бе открит некропол и се наложи проучването му. Подводната част от маршрута, която ще е дълга 2.5 км, започна да се строи в края на март и по този участък се работи активно. Запазват се намеренията газовата връзка да влезе в експлоатация в средата на тази година.

Търсенето на доставчици на синьо гориво за запълване на тръбата се очаква да започне с откриването на т.нар. отворен сезон (open season). Обявяването му ще бъде предшествано от одобрение от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на правилата на “Булгартрансгаз“ за достъп до газовата ни мрежа и на вътрешните правила за провеждането на “отворени сезони“. В рамките на такава процедура през май ще бъдат обявени условията за кандидатстване за капацитети от 100 процента от тръбата и сроковете за заявяване на интерес и разглеждане на заявленията на потенциалните ѝ ползватели.

Капацитетите ще са различни за преноса на газ от Румъния за България и в обратната посока, обясни шефът на “Булгартрансгаз“. Причината е в техническите характеристики на съоръжението, според които максималният му обем е 1.5 млрд. куб. м годишно в посока Румъния, а минималните количества, които ще минават през връзката, са 500 млн. куб. м годишно към България.

Вече е бил проявяван принципен интерес от доставчици на природен газ за ползване на интерконектора между България и Румъния.

Целта на газовата връзка е да разнообрази маршрутите на доставка на природен газ и при кризисни ситуации да може да ползва синьо гориво от Румъния, но също така и да транзитира суровина, влизаща през другите две планирани газови връзки с Турция и Гърция, които се очаква да заработят в периода 2014-2015 г.

Гръцката връзка се развива от дружеството “Ай Си Джи Би“, в което по равен дял акции държат “Българският енергиен холдинг“ и “Ай Джи Ай Посейдон“ на италианската компания “Едисон“ и гръцката ДЕПА, която в момента е в процедура на приватизация и се очаква да бъде купена от руския монополист “Газпром“.

Турският интерконектор все още е само идеен проект, макар в началото на годината бившият премиер Бойко Борисов да заяви, че страната ни ще започне самостоятелно да строи тръбата като част от газопровода “Набуко“ и след това ще продава “прескъпо“ достъпа до нея. Реално обаче по този проект почти нищо не е свършено, освен фиксиране на принципни технически параметри.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?