Започва тримесечна имигрантска амнистия в Испания

От понеделник в Испания влиза в сила амнистия, която дава срок от 3 месеца на пребиваващи незаконно в страната над 800 000 имигранти да се регистрират пред властите като данъкоплатци, предаде ББС.

Амнистията се отнася до всички, които могат да докажат, че са пристигнали преди август миналата година, имат договор за работа за следващите 6 месеца и не са криминално регистрирани.

Испанското социалистическо правителство казва, че мерките ще извадят имигрантите от сивата икономика. Работодателите са длъжни да регистрират работниците си имигранти и са заплашени от глоби за нарушения на тази разпоредба.

Опозицията е на мнение, че амнистията е причина за приток от нелегални имигранти с надеждата да се възползват от нея.

Междувременно полицията на Канарските острови залови най-голямата група имигранти, опитали се да достигнат испанска територия от Африка.

На борда на рибарски кораб край остров Тенерифе бяха открити 227 души, които са били в открито море няколко седмици. Полицията издирва двама души, които са напуснали кораба и, за които се смята, че са част от международна мрежа за трафик на нелегални имигранти.

В Испания сега живеят около 2 милиона и 600 хиляди имигранти главно от Еквадор и Колумбия, следвани от румънци, мароканци, аржентинци и българи.

Десетки хиляди нелегални имигранти из цяла Испания през последните дни се редяха на опашки пред посолствата и местните консулства, за да си подготвят документите.

Предприетата от правителството мярка е насочена към облекчаване на имигрантския проблем. Очаква се също така тя да докара милиони евро данъчни приходи, които в момента се губят заради черния пазар.

Стотици имигранти работят в две от най-важните за страната сфери - земеделие и строителство.

Имигрантските групи обаче казват, че амнистията не е достатъчно гъвкава и няма да реши основните проблеми на имиграцията в Испания.

Правителството вече беше принудено да промени регулацията в селскостопанския сектор. Заради падналите под нулите температури из цяла Европа, зърнената реколта на много места е застрашена и се очаква намаляване на добивите в южна Испания.

Поради тази причина ресорният министър позволи на селскостопанските работници да кандидатстват за легализиране на престоя само с тримесечни договори за работа, вместо с шестмесечни.

Споделяне

Още от Свят