Започва укрепване на ската по пътя за Рилския манастир

Започва укрепване на ската по пътя за Рилския манастир

Започва укрепване на ската над срутищата при 27-ми км на пътя Рила - Рилски манастир, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Във вторник ще започне изрязването на дърветата над трите срутища и обрушването на скатовете от алпинисти. Дърветата ще се премахват от собственика на гората - Рилският манастир.

В понеделник е бил направен оглед на терена и е решено двете дейности да се извършват паралелно.

След като завърши обрушването, ще се монтират и мрежите.

Първоначалното укрепване се очаква да приключи за два месеца.

В момента движението в отсечка от 250 м по пътя до Рилския манастир се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Преминаването е безопасно и шофьорите трябва да карат спокойно, твърдят от пътната агенция.

Укрепителните дейности няма да се извършват в петък и в почивните дни - събота и неделя, когато Рилският манастир се посещава от повече туристи, поклонници и трафикът е по-интензивен.

За да не се затруднява движението на 28 август (вторник) - Голяма Богородица по стар стил, също няма да се предприемат ремонтни работи.

По време на укрепителните дейности пътят ще се затваря частично за няколко часа, в зависимост от трафика и натовареността. Движението ще се регулира от "Пътна полиция", като работата им ще бъде подпомогната от служители на Областното пътно управление - Кюстендил и от пътноподдържащата фирма. Временните спирания на движението ще бъдат съобразени с редовните автобусни линии до Рилския манастир.

Междувременно екип от геодезисти работи върху набелязването на мерки за дълготрайното решаване на въпроса в този участък.

Целта е проучвателно-проектантските работи да изяснят инженерно-геоложките условия в района на срутищните процеси, причините за тяхното възникване и да бъдат предложени дейности за трайното укрепване, възстановяване и недопускане в бъдеще на срутване на скални маси върху пътното платно.

За укрепването на ската пътната агенция подготвя документация за обявяване на обществена поръчка за изработване на технически проект и извършване на укрепителни и обезопасителни работи в участъка.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?