Започва Великият пост - време за покаяние и смирение

Започва Великият пост - време за покаяние и смирение

За православните християни започва Великденският пост. Периодът на духовно и телесно въздържание е наречен "Света Четиридесетница" и започва винаги седем седмици преди празника Възкресение Христово.

Великият пост е най-строг и продължителен. Забраняват се църковните бракове.

Периодът на духовна концентрация и въздържание от блажна храна се спазва по примера на Исус Христос, който прекарал 40 дни в пустинята в пост и подготовка за трудното дело на човешкото спасение.

Постът е наречен от Свети Василий Велики "лекарство срещу врага". В този период християните се стремят към покаяние и отказвайки се от своя егоизъм се посвещават на дела на любов и милосърдие.

Великият пост е най-важният от четирите постни периода през годината. През тази година Възкресение Христово или Великден е на 19 април.

Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.

Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние.

През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон и се празнува Тодоровден.

През втората седмица от Великия пост се чества Св. Григорий Палама, който развил учението за поста и молитвата.

Третата седмица е посветена на Светия Кръст, за да напомни на вярващите за страданията и смъртта на Спасителя.

Неделята от четвъртата седмица се посвещава на Св. Йоан Лествичник, написал съчинение за добрите дела, които довеждат до Божия престол.

В съботата от петата седмица се чества Пресвета Богородица, а в неделята - Преподобната Мария Египетска - ярък пример за покаяние.

Съботата от шестата седмица (Лазаровден) на Великия пост е посветена на възкресението на Лазар. Исус Христос го извел от гроба и го върнал към живот.

Шестата неделя (Цветница или Връбница) е посветена на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в навечерието на еврейския празник Пасха.

Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.

Постите се спазват и от католиците, които тази година ще посрещнат Възкресение Христово на 12 април, една седмица преди православните християни.

Споделяне

Още от Общество