Започват големи военни учения по източния фланг на НАТО

В "Сейбър страйк 2018" ще вземат участие 19 държави

Започват големи военни учения по източния фланг на НАТО

Около 18 000 военни от 19 страни, основно членки на НАТО, участват в започващите днес в Полша и в трите балтийски държави учения "Сeйбър страйк 2018" (Saber Strike 2018), направлявани от американската армия на източния фланг на алианса, съобщи Франс прес.

Ученията ще продължат до 15 юни. Това е тяхното осмо издание.

България не е включена в ученията. В тях ще вземат участие военни от Канада, Хърватия Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Италия, Литва, Латвия, Македония, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Испания, Великобритания и САЩ.

Ученията съвпадат с информация, появила се миналата седмица в Полша, че страната обмисля да участва във финансирането на засиленото присъствие на американските сили на своя територия. Заговори се за сума от между 1.5 и 2 милиарда долара, които Полша може да похарчи за разходите по разполагане на американска блиндирана част на полска територия.

Американската армия обособи през май 2017 г. нов генерален щаб в Полша за командване на около 6000 американски военни, разположени в рамките на операциите на НАТО и САЩ в региона. САЩ командват многонационален батальон на НАТО в Полша, а Канада, Великобритания и Германия са начело на подобни батальони в трите балтийски страни.

За да циментира връзките си с Вашингтон, Полша подписа през март договор за закупуване на американски противоракетни системи "Пейтриът" за 4.75 милиарда долара (3.8 милиарда евро).

Русия разкритикува плановете за разполагане на системи "Пейтриът" в Полша, както и в Румъния, и твърди, че те са в нарушение на договор от 1987 г.

Москва от своя страна бе обвинена през февруари от Полша и Литва, че е разположила "с цел постоянно присъствие" в анклава Калининград ракети Искандер, които могат да носят ядрен боен заряд.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?