Започват мащабни проверки на сделки с държавни земи

Започват мащабни проверки на сделки с държавни земи

Започват мащабни проверки на разпоредителните сделки със земите от държавния поземлен фонд във всички земеделски служби, съобщи в понеделник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на посещение в Шумен.

"Съмненията са, че злоупотребите с държавните земи ще са по-големи от тези в горите", допълни министърът, цитиран от БТА.

"През последните години Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не се е грижило за проблемите на българските производители, а се е било превърнало в едно брокерско дружество с единствената цел кой какво може да извади от държавния поземлен фонд и да го продаде", заяви още Найденов. Той се закани тези, които са злоупотребили, да си понесат отговорността.

Земеделският министър очаква резултатите от проверката на прокуратурата за предоставените на курорта "Русалка" около 300 декара земя от бившия областен управител на Добрич.

Знаете, че аз първи повдигнах този въпрос още преди да стана депутат, не съм забравил за този случай и намерението ми е правдата да възтържествува, заяви Найденов. Той коментира, че земята е извадена без правно основание от държавния горски фонд. Разполагаме с приватизационния договор за курорта и тези декари не са описани там, както твърди бившият областен управител, допълни министър Найденов.

По думите му след приключване на прокурорската проверка министерството ще предприеме последващи действия и е възможно да предяви съдебни искове.

Той каза още, че проверката на сделките със земи от държавния фонд ще е "много голяма и трудна, но министерството има готовност да осигури допълнителни екипи, за да разбере какво се е случвало".

Попитан дали има данни колко държавни земи са продадени, той отговори, че проверката ще установи това, "но има съмнения за големи злоупотреби".

През последните 8 години земеделското министерство беше оглавявано от представители на ДПС.

Преди две седмици министър-председателят Бойко Борисов пък огласи нови далавери на земи в земеделското ведомство през управлението на тройната коалиция. Той съобщи, че са били окрупнявани земи на селскостопански техникуми, които са под шапката на министерството и които са били продадени на безценица.

В понеделник министър Найденов заяви, че предстоят законодателни промени за ползването на държавни земи. Практиката показва, че доста от ползвателите на такива земи умишлено не плащат наеми, но според сегашната нормативна база договорите им не могат да бъдат прекратени, обясни той.

Намерението на ГЕРБ било с държавния фонд да бъдат оземлени животновъдите, защото в момента само 10 процента от тях имат земя и могат да получават европейски помощи.

Земеделското министерство ще разработи законопроект и за комасацията, каза още земеделският шеф. Според него комасацията не трябва да се прави силово, но този процес най-после трябва да започне, защото големият проблем на българското земеделие е разпокъсаността на земята.

Ще ползваме най-добрия европейски опит, но окрупняването ще продължи години, смята министърът.

На въпрос за цената на хляба и дали тя ще се повишава, той каза, че няма никакъв проблем със зърнения баланс и всякакви коментари за евентуално повишаване на цените ще бъдат спекулативни.

Споделяне

Още от Бизнес