Започват пазарлъците дали да бъде сменен шефът на Генщаба

Оставането на ген. Никола Колев на поста началник на Генералния щаб не е безспорно, всичко зависи от това дали премиерът Сакскобургготски ще отстъпи пред президента Първанов, заявиха за Mediapool източници от военното министерство.

Министърът на отбраната Николай Свинаров вече даде да се разбере, че би предпочел смяната на ген. Колев.

"В моите представи трябва към 6 май да имаме ротацията, която се извършва ежегодно, в това число и за висшето военно командване. Това е тема, в която не искам да изказвам собственото си мнение. Това е тема, която категорично трябва да се консултира с българския премиер и българския президент. Не е тема, в която можем да правим политически интриги и търг и аз да предложа едно лице, което да не получи указ от президента", заяви Свинаров в събота пред Дарик радио.

Той очаква нещата да бъдат ясни до средата на април.

Свинаров, който има остри конфликти с ген. Колев, обясни позицията си за смяната на шефа на Генщаба с принципното си разбиране, че "демокрацията и мандатът означават кратки мандати".

"Възможността за повтаряне на мандат ме навежда на темата за безгрешния и за най-добрия, а темата за безгрешния и най-добрия е тема в лексика на диктаторските общества, а не на демократичните", разясни Свинаров. Той побърза да уточни, че това не се отнасяло за сферата на политиката и политическите сили, които можело да управляват и повече от един мандат.

Същевременно Свинаров посочи, че "гледа негативно" на възможността да остане военен министър след изборите, дори и НДСВ да спечели.

"За един мандат в това министерство и в българската армия се свърши толкова много, колкото не беше свършено за всички години на прехода преди това. И мисля, че аз не бих бил полезен в тази структура за нов мандат от четири години. Мисля, че нивото на изчерпване е твърде високо", каза Свинаров.

Ген. Колев, който се ползва с безрезервното доверие на президента и на БСП, има законова възможност да остане на поста си още две години след изтичане на мандата.

Неговото поведение и изяви на пряко несъгласие и оспорване авторитета и волята на политическото ръководство на армията нерядко са предизвиквали сериозни скандали, като дясната опозиция на няколко пъти му поиска оставката. Особено красноречив пример за възгледите на ген. Колев бяха изявленията му от миналото лято, че държавата , тъй като нашата държава била създадена и след това на няколко пъти възстановявана "със силата на оръжието".

Като евентуални наследници на ген. Колев се спрягат имената на сегашните му заместници в Генщаба вицеадмирал Петър Петров и ген. Атанас Запрянов.

Според запознати, допълнителен натиск за промени във висшето командване се създава от предстоящата смяна на военните аташета във Вашингтон и Москва. Смята се, че ген. Орлин Маринчев, който сега е в САЩ, ще заеме заместник - началнически пост в Генералния щаб.

Командващият Военновъздушните сили ген. Димитър Георгиев, който не получи допуск до натовски тайни и под натиска на президента Първанов и шефа на Генщаба ген. Колев остана на поста си, най-вероятно пък ще бъде изпратен военен аташе в Москва.

Депутатът от СДС Йордан Бакалов преди седмица настоя министърът на отбраната да даде отговор пред парламентарната Комисия по външна политика, отбрана и сигурност защо определени генерали се изпращат за военни аташета и защо друга част от висшия военен състав, завършили генералщабни академии зад граница, са освободени от армията. Явно ген. Колев се притеснява за лидерството си в Генщаба и по този начин елиминира потенциалните си съперници, смята Бакалов.

Досегашният опит показва, че освободените шефове на Генщаба без колебание влизат в политиката на страната на БСП. Така стана не само с ген. Любен Петров, шеф на Генщаба при правителството на Виденов, и с ген. Михо Михов, заемал този при мандата на ОДС. В момента Михов е съветник на президента Първанов и се готви за безпрецедентна смяна на амплоато, като посланик в Македония.

Хеликоптерите Ми-24 и Ми-17 ще се модернизират в Терем

Междувременно командващият ВВС ген. Димитър Георгиев съобщи в неделя пред БНР, че до седмица ще приключи процедурата за избор на нови военно-транспортни самолети.

Според информирани източници, тази тема е предизвикала поредния спор между цивилното и военното командване на армията, тъй като Генщабът предпочитал испанската оферта, но министър Свинаров по указание на премиера избрал италианците.

В същото време министър Свинаров даде да се разбере, че най- вероятно съветските хеликоптери Ми - 17 и Ми-24, които на въоръжение в българската армия, ще се възстановяват и модернизират у нас, в заводите Терем.

Свинаров е разпоредил до 31 март военните да дадат конкретни предложения за това, след като преди две седмици той прекрати процедурата със спечелилата конкурса израелска фирма Елбит.

Опитвахме да бъдем коректни към нашите партньори от НАТО и към конструктора от Русия - така министърът обясни защо е проведен конкурс за външни фирми, които да извършат ремонта и модернизацията. "Но се оказа, че конструкторът от Русия на никаква цена не иска да изостави възможностите си сам пряко да участва в реализацията на проекта, а това е встрани от критериите ни като държава членка на НАТО", разясни Свинаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България