Започват предварителните продажби на първата летяща кола в света

Започват предварителните продажби на първата летяща кола в света

Предварителните продажби на първия летящ автомобил в света ще започнат през октомври, съобщи китайската агенция Синхуа, цитирана от в. "Банкеръ".

Първият модел, хибридното превозно средство, разработено от Terrafugia Inc., дъщерно дружество на китайската компания Geely Auto Group, ще бъде доставено през 2019 г., обяви Крис Яран, изпълнителен директор на базираната в САЩ компания Terrafugia.

Според Geely моделът на автомобила ще може да превозва двама души и ще има нужда от писта за излитане и кацане. Превключването между режим на летене и шофиране ще отнеме само една минута. Първата група потребители ще бъде ограничена до Съединените щати.

Цената на колата все още не са определена, но се очаква хибридните превозни средства да са скъпи и по тази причина - неподходящи за масова употреба.

Производителят казва, че превозното средство ще замени частично малките самолети и ще бъде използвано предимно от предприятия, правителства и транспортни компании.

Яран заяви, че следващата концептуална кола на Terrafugia, TF-2, също ще бъде представена през октомври. Моделът, за който се смята, че може да излита и каца вертикално, се очаква да достигне пазарите през 2023 година.

Летящите коли ще се справят ефективно с проблемите на трафика и със сигурност ще имат огромно въздействие върху обществото, икономиката, безопасността и околната среда, казват експерти.

Основана в източния китайски град Хангжу, Geely е един от най-големите частни автомобилни производители в Китай. Тя регистрира приходи от продажби от около 270 милиарда юана (39 милиарда щатски долара) през 2017 г. Geely придобива всички операции и активи на Terrafugia през 2017 г.

Споделяне

Още от Бизнес