Започват преговори за нов колективен трудов договор в БТК

Вчерашното решение на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация до голяма степен обезмисли днешния протест на служители на БТК. Близо 1500 работници протестираха днес пред сградите на компанията и на Министерския съвет с искане за подписването на нов колективен трудов договор. Предварителното намерение на синдикалистите бе да протестират и против сключването на сделка с "Вива венчърс", но този въпрос вече не е актуален.

Досега течаха преговори с представителите на "Вива венчърс", но след отстраняването на кандидата от приватизационната процедура преговорите вече ще се водят от настоящия мениджмънт на БТК.

По-рано тази сутрин преди правителственото заседание министърът на транспорта и съобщенита Плаомен Петров заяви, че още вчера е наредил незабавно да започнат преговори със синдикатите на БТК за сключване на нов колективен трудов договор. Сегашният колективен трудов договор изтича на 14 май.

Според министъра след изтичането на колективния трудов договор има предвидени три месеца, в рамките на които преговорите между синдикати и ръководство трябва да приключат. Петров изрази оптимизма си, че резултат ще бъде постигнат много по-рано.

Ръководството на БТК също декларира, че има готовност да започне преговори за подписване на нов колективен трудов договор. Тожва заяви пред протестиращите директорът на човешсите ресурси в компанията Иван Панов.

Ръководството на БТК е убедено, че в условията на запазен социален мир от страна на браншовите организации, правата на служителите в БТК ще бъдат максимално защитени. Митингът започна пред сградата на БТК, протестното шествие премина през пл. Македония, по булевардите "Христо Ботев", "Дондуков" и завърши пред сградата на МС.

Участниците в протеста връчиха декларация на упълномощен от ръководството представител на БТК. В документа се настоява за незабавно започване на преговори за удължаване на срока на действащия КТД, както и за достойни обезщетения на съкратените служители.

Споделяне

Още от Бизнес