Започват преговорите за съставяне на правителство на Испания

Мариано Рахой

Изпълняващият длъжността премиер на Испания Мариано Рахой започва преговори с партийни лидери с цел да събере достатъчно подкрепа за съставяне на правителство след повторните парламентарни избори, завършили отново без ясно изразен победител, предаде Асошиейтед прес.

Рахой ще се срещне с лидерите на Канарската коалиция, която има едно място в парламента, но може да се окаже с ключово значение за съставянето на всякакво ново правителство.

Консервативната Народна партия на Рахой спечели 137 места на парламентарните избори на 26 юни, но не успя да получи абсолютно мнозинство в 350-местния парламент на Испания, както когато дойде на власт през 2011 г.

Той се стреми към коалиция с втората по сила политическа формация, социалистите, които спечелиха 85 мандата, а може би и с четвъртата, "Сиудаданос" ("Гражданите"), разполагаща с 32, макар че и двете партии заявиха, че няма да го подкрепят.

Рахой е и.д. премиер на Испания от декемврийските избори, когато партията му отново спечели най-много места в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа