Започват пробите на трасетата за селския интернет с европари

Започват пробите на трасетата за селския интернет с европари

До края на седмицата започват изпитанията на оптичните кабелни трасета за високоскоростен интернет от ново поколение по селата. Това съобщи Красимир Симонски, директор на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" при отчитане на изпълнението на европроекта за близо 40 млн. лв., който е сред високо рисковите на оперативна програма "Регионално развитие".

"Проектът за високоскоростен интернет е единственият проект в ИКТ сектора у нас, който се финансира с европейски средства, затова той е като бяла лястовичка", каза Симонски.

До края на седмицата предстои измерване по оптичната линията Пловдив-Раковски-Брезово, която е с обща дължина 40 км., съобщи ръководителят на проекта Васил Василев. В община Раковски, достъп до бърз интернет ще имат общинската администрация, 3 училища, 4 държавни институции, полицейският участък, пожарната, "Български пощи" и едно болнично заведение. В община Брезово, свързаност ще получат общинската администрация, полицейският участък, 2 училища, 1 читалище, "Български пощи" и Дирекция социално подпомагане.

В ход е доставката и подготовката за инсталиране на комуникационното оборудване за трасета: Разград – Самуил с обща дължина 20 км, Хасково – Минерални бани - 20 км, Хасково – Стамболово - 22 км, Хасково – Симеоновград – 32 км, Пловдив – Брезово - 40 км, Перник –Ковачевци - 28 км.

Общата дължина на оптичното трасе, което ще бъде изградено след приключване на проекта е приблизително 870 км. Разходите за полагането му се равняват на изграждането на 6 км магистрала, отбеляза Василев.

Тъй като над 80 на сто от разходите по проекта отиват за изкопни работи е постигнато договаряне с агенция "Пътна инфраструктура" при изграждането на магистрала "Струма" да се полагат тръби и за оптичните кабели, посочи Симонски.

Двете институции търсят решение и на въпроси, свързани със следенето на трафика по пътищата. На местата, където ще има оптична свързаност от следващо поколение, ще е от полза и за органите на КАТ, каза още Красимир Симонски.

Проектът "Развитие на високоскоростен широколентов достъп посредством изграждането на критична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура", известен повече като "интернет за кравите", трябва да приключи през май 2015 г.

Оптичното трасе ще осигури свързаност на 29 общини и 24 населени места, което е 7% от територията на страната. Така достъп до високоскоростен интернет от следващо поколение ще имат 277 765 души, което е 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата и 4% от населението на страната.

Общата стойност на проекта е 39 млн. лв. От тях 85% са безвъзмездна помощ от Европейският фонд за регионално развитие, а останалите се осигуряват от държавния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес