Започват проверки на бутилки с пропан-бутан, както и на контрола върху тях

Не са засегнати носещи конструкции на сградите, пострадали от взрива в китайския ресторант

Сн. БГНЕС

Започват масови проверки в обекти, в които се използва или съхранява пропан-бутан. Такова разпореждане издаде в понеделник шефът на пожарната комисар Николай Николов след взрива предишната вечер в китайски ресторант на софийския бул. "Цар Освободител", при който 13 човека пострадаха. Според водещата версия основната причина за инцидента е изтичане на газ от бутилка в затворено протстранство. От МВР съобщиха, че в ресторанта са били складирани 14 бутилки.

Както обикновено се случва след подобни аварии, властите се сетиха, че има проблем с контрола и експлоатацията на съоръженията.

Нашите експерти, които бяха на място, смятат, че тук става дума за проблеми с експлоатацията, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР.

По думите ѝ има информация, че този обект е въведен в експлоатация много отдавана. Реституиран е 1993-94 г., а от 2002-03 г. има договор за наема. "Въпросът засяга експлоатацията на подобни съоръжения", каза Фандъкова. Тя посочи, че е изпратила писмо до ръководителя на ДА "Технически надзор" да се погледне сериозно на контрола на всички подобни съоръжения.

Шефът на пожарната заяви пред БНТ, че в заведението са имали разрешение за ползването на бутилките, но подчерта, че в близост до избухналата бутилка е имало още 13, при условие, че се позволява ползването на още 4. "По първоначални данни причината за инцидента е изтичане на газ пропан-бутан от 28-литрова бутилка", каза той и допълни, че трябва да се проследи историята на бутилките - кога са произведени, правени ли са им хидравлични тестове и дали е осъществяван контрол върху ползването им.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също намекна за неефективен контрол.

Контролът върху експлоатацията е задължение на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Шефът на пожарната разпореди приоритетно да се проверяват места с капацитет над 50 души, газстанции и обекти за продажба на пълни бутилки. Областните поделения на пожарната трябва да предоставят информация за всички инциденти с уредби, съоръжения и инсталации в последните 5 години.

Огледът на сградата, пострадала от взрива на газова бутилка в китайски ресторант на бул. "Цар Освободител", е потвърдил, че основната носеща конструкция не е засегната, няма конструктивни проблеми и по съседните сгради, съобщи в понеделник архитект Влади Калинов от дирекцията по контрол на строителството в Столичната община.

Ресторантът е бил нает от китайска фирма, а собственик на помещението е българско дружество.

В понеделник започна разчистването на отломките от взрива, при който пострадаха 13 души.

“Започваме да издирваме конструктивни проекти, за да видим как да се премахне пострадалата част от постройката“, обясни Калинов. Най-пострадала е двуетажна пристройка, която е във вътрешния двор на сградата. От взрива са избити дограми и рекламни съоръжения от фасадата на сградата. Пристройката е строена отдавна - в нея има счупени колони, счупена е и част от плоча.

“Вътрешната пристройка трябва да се реже и да се махне като допълнително трябва да се укрепва тази част, която остава към сградата. Ние трябва да запазим сградата в състоянието, в което е била, така че да може да работи правилно“, съобщи Калинов.

Междувременно стана ясно, че взривът е нанесъл щети и на сградата на театър “Българска армия“, която има пукнатини, вратата към сцената е избита, унищожени са декори. Дворът на театъра е затрупан от отломките от взривената сграда на ресторанта и изходът към ул. "Г. Бенковски" е блокиран, съобщиха от Министерството на културата. Сградата е застрахована и застрахователите ще направят оценка на щетите.

На мястото на инцидента в понеделник се появи готвачът в китайския ресторант, който пострада вчера при взрива, но отказа да отговаря на въпроси.

Мъжът, който бе ранен най-тежко, остава в кома и е на командно дишане, съобщиха от "Пирогов". Той е с тежка черепно-мозъчна травма и лекарите в централната реанимация продължават да се борят за живота му.

В неврохирургията е настанена и жена с тежко мозъчно сътресение. Три жени и мъж - китайски гражданин, които също бяха приети в "Пирогов", са освободени от болницата. Те са с леки контузии на крайниците.

Във ВМА са настанени двама испански граждани. Жената, на 24 години, е пострадала пред заведението. Мъжът е на 46 години и остава под наблюдение.

В болница “Царица Йоанна“ остават китайска гражданка, настанена в реанимацията, и един мъж. Други двама китайски граждани бяха прегледани и освободени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?