Започват проверки на ключови съдилища и забавени дела

Започват проверки на ключови съдилища и забавени дела

Висшият съдебен съвет (ВСС) планира масирани проверки: анализ на делата, следени от Брюксел, инспекция в двете върховни съдилища и Софийския градски съд, както и цялостен прочит на причините за прекратяването на дела по давност в прокуратурата. Това съобщи на пресконференция във вторник Соня Найденова, която представлява ВСС.

Европейската комисия наблюдава 93 дела в България. Ще бъде направен анализ за забавянето на част от тях, за да се разбере дали има проблем някъде, каза Найденова. Инициативата на ВСС е в отговор на критичния доклад на ЕК от юли миналата година. Следващият мониторингов доклад ще бъде през декември тази година.

В същото време съдебният инспекторат ще трябва да провери до края на април всички наказателни производства срещу известен извършител, прекратени поради изтекла давност през 2012 г. Това на практика е своеобразна инспекция в цялата магистратура. Броят на тези дела през 2012 година е все още е неизвестен.

С участието на външни експерти през април ще бъдат проверени Върховният касационен съд, Върховният административен съд и Софийският градски съд.

ВСС е подел кампания и за изготвянето на единни правила за случайното разпределение на делата в съдилищата и прокуратурите, след като цяла година излизат сигнали за нарушението на този законов принцип.

Съдебният съвет е възложил на шефовете на магистратури на всеки 6 месеца да проверяват дали делата се разпределят на случаен принцип. Последният шумен скандал със съмнения за нагласено разпределение бе делото "САПАРД", в резултат на което председателят на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев е на път да се прости с поста си.

Проверката на разпределението на делото показа, че Илиев напълно е пренебрегнал системата за случайно разпределение и е връчил делото на прокурора Стойчо Ненков. От своя страна Ненков прекрати делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари, след като не го протестира пред Върховния касационен съд.

Освен проверките по инициатива на ВСС, новият главен прокурор Сотир Цацаров предприе пълна инвентаризация на държавното обвинение. Първите жертви паднаха във Върховната касационна прокуратура, след като целият отдел "Инспекторат" беше освободен.

Висшият съдебен съвет отчете, че за четирите месеца на своето съществуване се е самосезирал три пъти по медийни публикации. Странното в случая е, че МВР не праща информация във ВСС, когато има работа с нарушения или престъпления на магистрати.

Извън проверките, ВСС се кани да организира и "Ден на отворените врати на съдебната власт". Соня Найденова обясни, че е изпратена покана до всички органи на съдебната власт, за да се определи в кой ден техните сгради ще бъдат отворени за граждани, за да се покаже какво работят магистратите.

"Основната цел е да се повиши общата правна култура на гражданите. Има граждани, които никога не са имали досег до съдебната система и представата, която имат е неясна. За да не се очаква от съдиите и прокурорите да разрешават проблеми, които нямат нищо общо с дейността на съдебната власт", каза Найденова.

Споделяне

Още от България