Започват проверки на летателни площадки и на въздухоплавателната администрация

Започват проверки на летателни площадки и на въздухоплавателната администрация

Министърът на транспорта Росен Желязков е назначил одит в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА). Възложена е и проверка на всички летателни площадки на територията на страната. Това става след серия от няколко инцидента с леки самолети, при които имаше загинали.

Одиторите ще проверят изпълнението на контролните и регулаторни функции на главната дирекция, свързани с осигуряване на безопасността на гражданското въздухоплаване, е посочено в съобщение на транспортното министерство.

Предметът на проверката включва и изследване на капацитета за изпълнение на контролната и административно-наказателната дейност, функциите по сертифициране и надзор, както и управлението на работните процеси в администрацията.

Транспортният министър е разпоредил на ГД ГВА да извърши пълен анализ на нормативната уредба, регламентираща безопасността на гражданската авиация, включително и регулацията на т.нар. лека авиация.

Резултатите от анализа ще дадат необходимите данни за предприемане на промени, които биха засегнали и Националния план за безопасност в гражданското въздухоплаване, одобрен през ноември 2018 г.

Предстои да бъде подписано Споразумение за взаимодействие между Европейската агенция за авиационна безопасност, ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" и всички национални контролни органи на държавите членки. Чрез него ще се гарантира установяването и поддържането на високо ниво на безопасност в гражданското въздухоплаване в Европейския съюз.

За набелязване на допълнителни мерки за подобряване на безопасността на гражданското въздухоплаване транспортният министър е поискал среща с директора на Европейската агенция за авиационна безопасност.

С предложения за промени в Закона за гражданското въздухоплаване е предвидено създаването на Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

След приключване на проверките министърът ще представи резултатите пред Министерския съвет и ще предложи конкретни мерки в сектора, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес