Започват проверки на продаваните по плажа храни

Снимка: <a href="http://bg360.net/pano/pomorie/carevica.php" target="_blank">bg360.net</a></p>

Проверки за произхода и качеството предлаганите по плажовете храни и напитки започва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи в четвъртък във Варна нейният зам.-председател Венцеслава Тасева.

Ще се следи дали предлаганите на плажа сандвичи и безалкохолни са от търговски обекти, или са приготвени при домашни условия, което носи рискове от зарази.

Тасева обсъди с туристическия бранш ол инклузив обслужването и обясни, че ведомството ѝ няма намерение да прекратява този вид хотелски услуги, а иска, когато изхранването на туристите е включено в цената на нощувката, посетителите да получават качествена храна.

Преди време шефът на БАБХ Йордан Войнов лансира идеята ол инклузив да се разреши само на хотели с повече от три звезди и да се регламентира, че когато предлагат пълно изхранване, в ресторантите на хотелите трябва местата трябва да покриват 60 на сто от леглата. Агроминистърът Мирослав Найденов обаче се възпротиви на идеята за ограничаване на възможността ол инклузив и прие само изискването на процент места в ресторанта, но да е 5 на сто.

От 15 май до момента при 671 проверки на агенцията са затворени временно три хотела, каза още Тасева. Унищожени са били 40 кг храни, което е голямо подобряване в сравнение с миналото лято, когато са били иззети 10 т. негодни храни.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?