
Проверки за произхода и качеството предлаганите по плажовете храни и напитки започва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщи в четвъртък във Варна нейният зам.-председател Венцеслава Тасева.
Ще се следи дали предлаганите на плажа сандвичи и безалкохолни са от търговски обекти, или са приготвени при домашни условия, което носи рискове от зарази.
Тасева обсъди с туристическия бранш ол инклузив обслужването и обясни, че ведомството ѝ няма намерение да прекратява този вид хотелски услуги, а иска, когато изхранването на туристите е включено в цената на нощувката, посетителите да получават качествена храна.
Преди време шефът на БАБХ Йордан Войнов лансира идеята ол инклузив да се разреши само на хотели с повече от три звезди и да се регламентира, че когато предлагат пълно изхранване, в ресторантите на хотелите трябва местата трябва да покриват 60 на сто от леглата. Агроминистърът Мирослав Найденов обаче се възпротиви на идеята за ограничаване на възможността ол инклузив и прие само изискването на процент места в ресторанта, но да е 5 на сто.
От 15 май до момента при 671 проверки на агенцията са затворени временно три хотела, каза още Тасева. Унищожени са били 40 кг храни, което е голямо подобряване в сравнение с миналото лято, когато са били иззети 10 т. негодни храни.

Полезна ли ви беше тази статия?
Ще се радваме, ако подкрепите електронното издание Mediapool.bg, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.
Подкрепете ниАбонирайте се за най-важните новини, анализи и коментари на събития от деня. Бюлетинът се изпраща до електронния Ви адрес всеки ден в 18:00 часа.
Абонамент