Започват проверки на рибата в цялата страна преди Никулден

Започват проверки на рибата в цялата страна преди Никулден

Заради Никулден от Българската агенцията по безопасност на храните започват проверки на магазини в цялата страна. Те ще се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и КЗК и ще продължат от 3 до 7 декември.

Ще бъдат проверявани водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури и търговия с риба и рибни продукти, складове, както и заведения за обществено хранене.

Инспекторите ще следят дали рибата се продава на места, регламентирани за тази цел, какъв е произходът на предлагания продукт, ще се правят проверки и за нелоялни практики и злоупотреби.

Тази година цената на шарана ще варира около 5.5 лв./кг.

За да бъдат потребителите наясно какво риба купуват, от БАБХ дават няколко полезни съвета. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

При нередности потребителите могат да подават сигнал на сайта на агенцията или на телефон 0700 122 99.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?