Започват проверки срещу износа на лекарства

Започват проверки срещу износа на лекарства

Министерството на здравеопазването заедно с други държавни институции започва проверки, които да предотвратят липсите на животоподдържащи и животоспасяващи лекарства на българския пазар заради износът им за страни от Западна Европа. В проверките срещу т.нар. паралелен износ ще се включат още Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), НЗОК, Националната агенция за приходите (НАП) , агенция "Митници".

Освен законен, когато е извършен с уведомление в ИАЛ, износ се осъществява и чрез незаконни практики. Според хора от бранша една от тези практики е аптеки да отчитат фиктивни обороти от даден продукт, все едно е продаден, а в последствие той да се изнася.

В същото време вносът на въпросните лекарства е в количества, надхвърлящи нуждите с над 40 %.

На среща в здравното министирество в сряда представители на фармацевтичния бранш коментираха, че паралелният износ е между 6 и 10 процента от стойността на целия пазар, но е концентриран върху жизненоважните лекарства, които са евтини у нас, а в пъти по-скъпи в чужбина.

Според заместник-министъра на здравеопазването Атанас Кундурджиев е необходим строг контрол върху лицата, които се занимават с паралелна търговия, за да не изчезват лекарства от аптечната мрежа.

Към момента на пазара липсват основно инсулин, антиепилептични медикаменти, биологични средства за лечение на ревматоиден артрит, посочи Кундурджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?