Започват проверки в районната каса и болницата “Свети Георги“ в Пловдив

Ден след като персоналът на университетската болница “Свети Георги“ в Пловдив излезе на протест заради системното бавене на заплати и недостига на консумативи и материали, здравният министър Анна-Мария Борисова обяви, че започва одит в лечебното заведение, а от НЗОК заявиха, че пращат проверка на районната каса в града.

Борисова коментира пред Нова тв, че болницата не е управлявана добре и въпреки че е имала големи дългове, новият директор, назначен през есента на миналата година, е обявил две нови обществени поръчки. "Що за директор е този, който приемайки поста с много милиони задължения, пристъпва към нови без финансово покритие", попита Борисова.

По думите ѝ болницата има задължения от години. "Трябва да проверим как са започнали да се натрупват, как са управлявани, как са нараствали. Ще се погрижим за персонала и за пациентите", каза тя. Одитът щял да продължи 3 дни.

Министърът припомни, че в момента на встъпването си в длъжност в края на април е заварила задължения на болниците в размер на 100 млн. лв и вече са представили погасителни планове.

В същото време директорът на НЗОК Нели Нешева изпрати проверяващ екип в районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Пловдив. Зам.-директорът на НЗОК д-р Глинка Комитов, и директорът на дирекция “Вътрешен одит” Христомил Иванов ще направят проверка на начина, по който районната здравноосигурителна каса е направила месечните разпределения на плащанията за болнична помощ за “Св. Георги”.

Ще бъде проверено дали районната каса е изплатила на болницата полагащите ѝ се средства и дали проблемът с неизплатените възнаграждения на работещите там лекари е свързан с плащанията от РЗОК или е следствие от управленски решения на ръководството на болницата.

Проверяващият екип ще проследи и как ще бъдат разпределени средствата за болнична помощ за второто тримесечие на годината за всички лечебни заведения, които имат договор с РЗОК-Пловдив.

Междувременно НЗОК отново преведе в срок парите за април само на извънболничната помощ – 40.1 млн. лева за джипита, специалистите и аптеките, но не и на болниците.

Споделяне

Още от България