Започват проверки за маски по морето и бензиностанциите

Властите очакват с повишен контрол и дисциплина да отложат затваряне на обекти

Започват проверки за маски по морето и бензиностанциите

Здравните власти ще засилят контрола за носенето на маски, като приоритет ще бъдат закрити обекти по Черноморието и бензиностанциите заради активния туристически сезон. Целта е да се повиши спазването на противоепидемичните мерки и така да се отложи по-сериозното им затягане, обяви в четвъртък зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Той съобщи, че в момента заболеваемостта у нас е 44 на 100 000 души и все още сме в т.нар. зелена зона. Към следващата, оранжева зона, ще преминем когато заболеваемостта надхвърли 100 на 100 хиляди души. Според Златанов поне в близките 10 дни няма да влезем в оранжевата зона.

Златанов коментира, че трябва да се действа превантивно, защото много по-важни са мерките, взети навреме, като самоконтрол, самодисциплина, маски, дезинфекция и дистанция.

По думите му поради разгара на летния сезон има струпване на хора, в крайпътните заведения и бензиностанциите, както и в магазини, аптеки и други обекти по Черноморието, и масово не се носят маски.

Глобата за неносене на маска и неспазване на мерките е 300 лева.

"Приканваме хората към отговорно поведение по заведенията, летните и планинските курорти, подготвяме заповед за осъществяване на контрол от институциите, които се грижат за това - МВР, РЗИ, БАБХ и общините, които имат правото да санкционират", допълни д-р Александър Златанов.

Според него, ако се спазват мерките, България може дълго време да остане в зелената зона.

При покачване на случаите е възможно най-рано след 10 дни да се премине към затваряне на нощни барове и нощни заведения в тези области.

"Ще се действа по Плана. Всеки район, с решение на щаба, на областно ниво, има право да въвежда допълнителни мерки като например проверка по плажове, приканване", обясни Златанов.

По думите му се предвижда при четвърта вълна страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени и над 500 за интензивно лечение. Готови сме да разкриваме легла, при необходимост, каза Златанов.

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?